Дотримання товарного сусідства при зберіганні та реалізації харчових продуктів
Дотримання товарного сусідства при зберіганні та реалізації харчових продуктів
Розташування по сусідству тих чи інших продуктів може впливати на їхню якість та термін придатності. Тому щоб забезпечити покупців якісними та безпечними продуктами, магазин повинен суворо контролювати не тільки процес прийому товарів та умови їх зберігання, а й дотримуватись вимог товарного сусідства на полицях торгового залу та у складському приміщенні. Отже, товарне сусідство – це список особливих умов, рекомендацій та правил, що стосуються розміщення поряд одна з одною різних категорій товарів з урахуванням їх фізичних властивостей, взаємного впливу, а також температурних умов зберігання, що рекомендуються.
У невеликих торгових точках відповідальність за дотримання всіх умов зберігання та сусідства товарів між собою лягає на плечі продавців чи керівника магазину.
Правила товарного сусідства та вимоги законодавства
До реалізації (у тому числі і товарного сусідства) продовольчих та непродовольчих товарів українське законодавство висуває низку вимог та умов, дотримуватися яких мають усі ФОП та юридичні особи, які займаються торговельною діяльністю. Зокрема, цей процес регламентується такими актами:
- Технічні умови та державні стандарти (ІSO, ДСТУ, ТУ).
- Закон України «Про основні засади та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів».
- Наказ №185 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами».
- Наказ №369 «Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної мережі».
Основні законодавчі моменти, які потрібно врахувати, формуючи викладення товарів у магазині, такі:
- Усі продовольчі товари, враховуючи умови їх зберігання, можна умовно розділити на дві великі групи: ті, які можна зберігати в місцях, що не охолоджуються, і ті, для зберігання яких потрібні низькі температури. Тримати поряд товари, що знаходяться у різних групах, не можна.
- Всі товари з ідентичними вимогами до умов зберігання та схожими фізичними характеристиками (особливо сорбційними властивостями: поглинання різних речовин з навколишнього середовища) можуть розміщуватися поруч. Але треба організувати їм окремі зони (вітрини, полиці тощо.).
- Ті товари, у яких абсолютно різні вимоги до умов зберігання та різні фізичні властивості, заборонено розміщувати по сусідству.
Інформація про властивості кожного товару та вимоги до його правильного зберігання та реалізації має бути у постачальника чи виробника, у яких закуповується товар.
Зверніть увагу! В магазині завжди мають бути документи, що підтверджують належну якість продукції, що реалізується. За першої вимоги покупця їх необхідно надавати. Тому приймати товар від виробників чи постачальників потрібно лише разом із такою документацією.
Як правило, товари в магазині розміщуються саме за категоріями: тобто товари однієї групи – в одному місці. Але для того, щоб врахувати всі нюанси взаємного впливу кожної групи товарів, необхідно мати уявлення про класифікацію за фізичними особливостями, температурними та іншими умовами зберігання.
- З цієї точки зору ділити товари необхідно також і за окремими критеріями, які допоможуть надалі дотримуватись правильного товарного сусідства.
Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:
- Потребують та не потребують низьких температур та холодильного обладнання.
- З довгим терміном придатності та з коротким.
- Ті, що передають вологу, та ті, що можуть її поглинати.
- Ті, що мають специфічні та сильні запахи, та ті, які їх можуть поглинати.
- Ті, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром.
- Герметично запаковані та відкриті.
Приклади:
- окремі молочні продукти (морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред) потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання, тоді як рослинна олія - не потребує;
- продукція з сильним запахом (риба охолоджена / морожена, готова рибна продукція - риба копчена, пряна, солена, морепродукти) не може поєднуватися з іншими, які можуть вбирати запахи, особливо без герметичної упаковки, наприклад, хліб або сири;
- яйця не можуть розташовуватися поруч із відкритою продукцією, без упаковки;
- Сирі м'ясопродукти повинні розміщуватись окремо, без сусідів. Також їх не можна розташовувати по сусідству з ковбасними, кулінарними виробами та іншими ваговими нефасованими харчовими продуктами;
- кондитерська продукція (торти, кремові тістечка, рулети) також зберігаються відокремлено та за умов дотримання відповідних температурних режимів.
- Чай дуже сприйнятливий до запахів. Його краще не тримати поруч із прянощами, милом, кавою, рибою та іншими товарами, що мають гострі запахи.
- Сіль теж не витримує жодних сусідів.
- Цукор і крупи ізолюють від продуктів, що сильно пахнуть, а також вологих. Ще одна вимога до бакалійних продуктів – їх потрібно розміщувати окремо від товарів із коротким терміном зберігання.
- За умов короткочасного вимушеного зберігання та при дотриманні визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на маркуванні, допускається сумісне зберігання наступних видів (категорій) харчових продуктів:
- фасовані (герметично упаковані) молочна продукція, сири, ковбасні та копчені вироби;
- фасована (герметично упакована) молочна продукція, яйця курячі;
- фасовані (герметично упаковані) м'ясо, м'ясна продукція, субпродукти морожені, напівфабрикати морожені (пельмені, вареники, млинці, котлети, нагетси, овочі фаршировані і т.п.);
- фасовані (герметично упаковані) морожені овочі та фрукти, морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред.
- Алкогольні напої (пиво, вино, міцні алкогольні напої - коньяк, горілка, віскі і т.п.) та безалкогольні напої (сік, вода та напої газовані і т.п.) дозволяється зберігати та реалізовувати без холодильного обладнання лише за умов суворого дотримання визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на етикетках.
Також суб'єктам господарювання рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електричного струму (генератор, сонячна / акумуляторна батарея тощо) на випадок непередбаченого відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.