Харчові токсикоінфекції та їх профілактика
Харчові токсикоінфекції (ХТІ) – це гострі захворювання, які виникають внаслідок вживання в їжу продуктів, які містять різні патогенні або умовно-патогенні бактерії та їх токсини.
До основних симптомів відносяться:
- нудота, блювання, біль в животі, багаторазовий пронос, підвищена температура тіла, втрата апетиту, слабкість, втома, зневоднення.
Симптоми можуть з’явитися за кілька годин або через 2-5 днів.
Тривалість безсимптомного періоду визначається масивністю надходження токсинів в організм.
Джерелом збудника ХТІ найчастіше є люди, які займаються приготуванням їжі або бактеріоносії, інколи тварини, хворі птахи.
Механізм передачі збудника – фекально-оральний.
Харчові продукти забруднюються внаслідок порушення санітарних умов зберігання та приготування останніх, недотримання правил особистої гігієни. Особливо небезпечне забруднення продуктів, що не проходить термічну обробку безпосередньо перед вживанням (холодці, салати, сметана, торти тощо).
Для профілактики харчових токсикоінфекцій:
- мийте руки перед приготуванням їжі, після контакту з сирими продуктами, після відвідування туалету;
- дотримуйтесь норм та температурних режимів зберігання харчових продуктів;
- обробляйте різні продукти на окремих поверхнях;
- перевіряйте термін придатності продуктів перед використанням;
- пийте воду, в якості якої впевнені;
- кухонне приладдя та посуд тримайте в чистоті;
- проводьте роботу в боротьбі з комахами та гризунами.
Пам’ятайте! Профілактика харчових токсикоінфекцій – це запорука Вашого здоров’я!
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби