Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Великодній стіл без ризику: рекомендації як убезпечитись від харчових отруєнь

Дата: 18.04.2025 11:47
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

  Серед традиційних свят в українській культурі є свято Великодня. Воно вважається найсвітлішим, найважливішим святом весни та головним символом відродження та воскресіння.

  Українці ретельно готуються до цього дня, тому і страви на великодньому столі завжди є різноманітними та багатими. Зазвичай, готують велику кількість м'ясних і рибних закусок, гарячих страв з м'яса, сиру та легкі салати, а головними атрибутами свята є паска та варені яйця.

  Щоб заздалегідь підготуватися до свята, більшість господинь намагаються придбати продукти до того, як зросте ціна, а самі приготування починають за кілька днів до Великодня. Тож варто пам’ятати про небезпеку, яку можуть приховувати продукти харчування або готові страви, приготовлені з порушенням технології, з неякісної сировини або ж з порушенням режиму зберігання.

  Щоб не зіпсувати святкового настрою, запобігти харчовим отруєнням та не зашкодити здоров’ю собі й близьким, Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області звертає вашу увагу на дотриманні наступних рекомендацій:

  • для безпеки і профілактики харчових отруєнь утримайтеся від покупки продуктів сумнівної якості. Утримайтеся також від їх покупки в непристосованих для цього приміщеннях чи місцях стихійної торгівлі.
  • продукти та сировину купуйте тільки в місцях санкціонованої торгівлі (на ринках, в супермаркетах та магазинах);
  • перевіряйте умови реалізації товару та уникайте покупок у торговельних точках, в яких нехтують правилами гігієни;
  • уважно вивчіть маркування, термін придатності, склад продуктів, температуру зберігання і, в міру можливості, запах і зовнішній вигляд продукту. Переконайтеся в цілісності упаковки продукту. Деформовані бляшані банки, пом’яті упаковки, завітрені і з неприємним запахом продукти – це ознаки порушення умов зберігання, що призводить до пошкодження товару;
  • зберігайте чеки, щоб при необхідності довести факт придбання неякісного харчового продукту та обміняти його на товар відповідної якості чи повернути кошти;
  • важливо: сирі і готові продукти, молочні та м’ясні, рибні та овочеві зберігайте та обробляйте окремо;
  • дотримуйтеся правил зберігання та товарного сусідства. Готові страви та сировину зберігайте в окремих контейнерах в холодильнику. При зберіганні дотримуйтесь належного температурного режиму;
  • враховуйте, що термін придатності майонезних салатів при їх зберіганні в холодильнику – не більше 24 годин, а овочевих на олії – до 36 годин за умови дотримання температурних умов зберігання;

  У разі виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням та терміново звертайтеся до найближчого лікувального закладу!

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь