Великодній стіл без ризику: рекомендації як убезпечитись від харчових отруєнь
Серед традиційних свят в українській культурі є свято Великодня. Воно вважається найсвітлішим, найважливішим святом весни та головним символом відродження та воскресіння.
Українці ретельно готуються до цього дня, тому і страви на великодньому столі завжди є різноманітними та багатими. Зазвичай, готують велику кількість м'ясних і рибних закусок, гарячих страв з м'яса, сиру та легкі салати, а головними атрибутами свята є паска та варені яйця.
Щоб заздалегідь підготуватися до свята, більшість господинь намагаються придбати продукти до того, як зросте ціна, а самі приготування починають за кілька днів до Великодня. Тож варто пам’ятати про небезпеку, яку можуть приховувати продукти харчування або готові страви, приготовлені з порушенням технології, з неякісної сировини або ж з порушенням режиму зберігання.
Щоб не зіпсувати святкового настрою, запобігти харчовим отруєнням та не зашкодити здоров’ю собі й близьким, Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області звертає вашу увагу на дотриманні наступних рекомендацій:
- для безпеки і профілактики харчових отруєнь утримайтеся від покупки продуктів сумнівної якості. Утримайтеся також від їх покупки в непристосованих для цього приміщеннях чи місцях стихійної торгівлі.
- продукти та сировину купуйте тільки в місцях санкціонованої торгівлі (на ринках, в супермаркетах та магазинах);
- перевіряйте умови реалізації товару та уникайте покупок у торговельних точках, в яких нехтують правилами гігієни;
- уважно вивчіть маркування, термін придатності, склад продуктів, температуру зберігання і, в міру можливості, запах і зовнішній вигляд продукту. Переконайтеся в цілісності упаковки продукту. Деформовані бляшані банки, пом’яті упаковки, завітрені і з неприємним запахом продукти – це ознаки порушення умов зберігання, що призводить до пошкодження товару;
- зберігайте чеки, щоб при необхідності довести факт придбання неякісного харчового продукту та обміняти його на товар відповідної якості чи повернути кошти;
- важливо: сирі і готові продукти, молочні та м’ясні, рибні та овочеві зберігайте та обробляйте окремо;
- дотримуйтеся правил зберігання та товарного сусідства. Готові страви та сировину зберігайте в окремих контейнерах в холодильнику. При зберіганні дотримуйтесь належного температурного режиму;
- враховуйте, що термін придатності майонезних салатів при їх зберіганні в холодильнику – не більше 24 годин, а овочевих на олії – до 36 годин за умови дотримання температурних умов зберігання;
У разі виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням та терміново звертайтеся до найближчого лікувального закладу!
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби