Заборонено ввезення харчових продуктів тваринного походження із неблагополучних по ящуру регіонів
Харчові продукти тваринного походження – потенційний фактор передачі ящуру.
Наразі є обмеження імпорту з Угорщини та Словаччини в Україну (в цих країнах нещодавно зафіксовані випадки ящуру).
Держпродспоживслужба закликає громадян не провозити в ручній поклажі харчові продукти тваринного походження з цих країн для убезпечення від проникнення вірусу ящуру на територію нашої країни.
Нагадуємо, що ящур – це вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, що призводить до вибраковки всього поголів’я. Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах він фіксується.
Як зазначив в.о начальника Головного управління Олександр Кузьменко на черговому засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Житомирській облдержадміністрації, яке відбулося 17 квітня поточного року, – враховуючи поширення захворювань ящуру та блутангу в країнах ЄС, існують певні ризики і для нашої країни, тому з боку Держпродспоживслужби на сьогодні вживається вичерпний комплекс протиепізоотичних заходів, спрямованих на мінімізацію загроз занесення та поширення небезпечного вірусного захворювання на територію України. Ящур спричиняє глобальні наслідки: економічні збитки для всієї країни та галузі тваринництва, зупинку експорту молочної та м’ясної продукції, багатомільйонні витрати для ліквідації спалаху хвороби, тому наголошено на посиленні вжиття ветеринарно-санітарних заходів превентивного характеру в області.
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби