Забруднення води нітратами: чим загрожує та як уберегтися від отруєння
Нітрати можуть потрапляти в колодязі та неглибокі свердловини з побутових і сільськогосподарських стоків. Вживати воду з перевищенням вмісту нітратів небезпечно для здоров’я, особливо дітям до трьох років. Тому держава здійснює контроль за рівнем нітратів у воді з нецентралізованих джерел водопостачання домогосподарств, у яких мешкають такі діти.
Нітрати мають дві підступні особливості:
1.Вода навіть з суттєвим перевищенням рівня нітратів залишається прозорою, звичайною на смак, без запаху і видимих домішок.
2.Кип’ятіння забрудненої нітратами води лише збільшує її токсичність.
Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.
Що таке нітрати та як вони впливають на здоров’я?
Нітрати — безбарвні кристалічні речовини, солі нітратної кислоти. Вони можуть потрапляти у воду через побутові та сільськогосподарські стоки, головним чином із вигрібних ям і дворових туалетів, розташованих занадто близько до джерел водопостачання, а також із полів, оброблених нітратними добривами, тваринних комплексів.
Споживання води з вмістом нітратів понад 50,0 мг/л може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію. Це захворювання викликає значне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Воно виникає через те, що нітрати у кишківнику під впливом мікрофлори перетворюються на значно небезпечніші сполуки — нітрити. Один із ключових механізмів їхньої токсичної дії — перетворення гемоглобіну до метгемоглобіну, який не здатний транспортувати кисень до внутрішніх органів і тканин. Кисневе голодування може призвести до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.
Ця хвороба найчастіше виникає у мешканців сільської місцевості, які використовують воду з колодязів або неглибоких свердловин.
Для жителів міст, які користуються централізованим водопостачанням, ризик мінімальний — така вода проходить ретельний контроль.
До характерних симптомів водно-нітратної метгемоглобінемії належать:
- діарея, нудота, блювання, різкі болі в животі;
- задишка, тахікардія;
- пожовтіння очей, ціаноз (синюшне забарвлення шкіри та слизових оболонок);
- постійна сонливість, втома, головний біль.
Важкість отруєння нітратами залежить від віку, і найбільш уразливими є діти до 6 місяців. Тому воду, що має підвищений рівень нітратів, категорично не можна використовувати для приготування дитячих сумішей.
За можливості якнайдовше годуйте немовлят грудним молоком. Це безпечно, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.
Держава контролює безпеку води для дітей до трьох років.
Місцеві органи влади законодавчо зобов’язані контролювати рівень нітратів у воді, яку споживають діти до трьох років з нецентралізованих джерел водопостачання — колодязів і каптажів джерел (пристроїв для збору та виведення підземних вод на поверхню для використання).
Після отримання повідомлення від лікувально-профілактичних закладів, зокрема закладів первинної ланки, обласні Центри контролю та профілактики хвороб повинні провести дослідження якості води та повідомити батьків про результати аналізу. У разі виявлення перевищення нітратів сім’ю попереджають про небезпеку та надають рекомендації. Зокрема, батькам може бути рекомендоване використання бутильованої води для, наприклад, приготування сумішей дітям.
Якщо у вас не перевіряли воду на нітрати, зверніться до акредитованих на ці види досліджень лабораторій, зокрема, до лабораторій обласних центрів контролю та профілактики хвороб або їхніх відокремлених структурних підрозділів - для сімей із дітьми до трьох років аналіз проводиться безоплатно.
Як зменшити ризик забруднення води нітратами?
- Підтримуйте чистоту поблизу колодязів, каптажів чи бюветів.
- Забезпечте відведення поверхневого стоку.
- Проводьте очистку джерела водопостачання щороку або частіше.
- Не мийте авто, не поїть тварин і не використовуйте отрутохімікати в радіусі 50 метрів від джерел води.
Навіть суворе дотримання цих заходів не є гарантією відсутності нітратів у воді. Тому треба перевіряти якість води, якщо вона використовується для пиття чи приготування їжі.
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби