Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Рецепт поліської "Мочаки"

Дата: 31.01.2025 11:59
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

Рецепт нашої, поліської "Мочаки", яку, можливо, ви знаєте під іншою назвою, адже вона має різні назви залежно від того, як в якому селі її називають ("Мочака", "Калатуша", "Підколотка", "Мочанка").

Грамовка приблизна, адже ніхто колись нічого не зважував і не рахував, додавали все, як у нас кажуть, "на око".

Для «Мочаки»

- свинячі реберця, або м’ясо (0,5кг) (в піст, або хто не їсть м'ясо - можна і без нього);

- сушені білі гриби (10-15шт.);

- морква (1-2шт.);

- цибуля (1-2шт.);

- часник (3 зубка);

- сіль, перець, лавровий лист (за смаком);

- мука (4 ст.л.);

-(за бажанням, або в піст варена квасоля, хоч в деяких селах її додають і до м'яса з грибами).

Інгредієнти для млинців:

- борошно (пшеничне в поєднанні з гречаною або «розовкою») ( приблизно 0,5кг);

- дріжджі (0,5 пачечки);

- сіль (1ч.л.);

- цукор (1 ч.л.);

- вода;

Приготування:

1) Сушені гриби заливаємо кип’ятком та замочуємо, потім ретельно промиваємо;

(Якщо готуєте з квасолею - замочуєте квасолю на ніч);

2) Нарізаємо свинячі ребра, цибулю з морквою та часником;

3) Окремо підсмажуємо свинячі реберця та гриби. Цибулю, моркву, часник смажимо до золотавого кольору;

4) На чисту пательню сиплемо 4ст.л. борошна і ставимо до печі, щоб мука трішки підсмажилась, а коли підсмажиться – потихеньку додаємо окроп і швиденько підколочуємо борошно, щоб не взялось грудочками і відставляємо;

5) В глечик, в якому буде тушкуватися «Мочака», складаємо реберця , гриби, та засмажку з овочів,(квасолю), додаємо сіль,перець,лавровий лист;

6) Доливаємо води і доводимо до смаку. Ставимо тушкуватись у піч.

7) Коли страва закипить додаємо до неї запарене підсмажене борошно;

Мука зробить підливку густою. І знову ставимо до печі;

До цієї страви обов’язково випікали в печі товсті млинці з пшеничної муки з додаванням «розовки» (темна мука) або гречаної муки на дріжджах.

1) Дріжджі розчинити в теплій воді;

2) В просіяне борошно додати сіль, цукор та дріжджі. Доливаючи теплу воду замісити тісто до стану густої сметани та поставити в тепле місце, щоб підійшло;

3) Не опускаючи тісто викладаємо на пательню змащену жиром, або олією млинці і випікаємо.

(Якщо немає печі - можна готувати просто на плиті)

Назва «Мочака» походить від того, як потрібно їсти цю страву. Взявши до рук запашного млинця, згорнувши його вдвоє – мочаємо в густу підливу, зачерпнувши при цьому шматочок гриба та м’яса. Страва неймовірно смачна та ситна і точно не залишить нікого байдужим. І в яке б село на Лугинщині ви не заїхали - вас обов’язково зустрінуть смачними млинцями з «Мочакою».

Смачного!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь