Рецепт поліської "Мочаки"
Рецепт нашої, поліської "Мочаки", яку, можливо, ви знаєте під іншою назвою, адже вона має різні назви залежно від того, як в якому селі її називають ("Мочака", "Калатуша", "Підколотка", "Мочанка").
Грамовка приблизна, адже ніхто колись нічого не зважував і не рахував, додавали все, як у нас кажуть, "на око".
Для «Мочаки»
- свинячі реберця, або м’ясо (0,5кг) (в піст, або хто не їсть м'ясо - можна і без нього);
- сушені білі гриби (10-15шт.);
- морква (1-2шт.);
- цибуля (1-2шт.);
- часник (3 зубка);
- сіль, перець, лавровий лист (за смаком);
- мука (4 ст.л.);
-(за бажанням, або в піст варена квасоля, хоч в деяких селах її додають і до м'яса з грибами).
Інгредієнти для млинців:
- борошно (пшеничне в поєднанні з гречаною або «розовкою») ( приблизно 0,5кг);
- дріжджі (0,5 пачечки);
- сіль (1ч.л.);
- цукор (1 ч.л.);
- вода;
Приготування:
1) Сушені гриби заливаємо кип’ятком та замочуємо, потім ретельно промиваємо;
(Якщо готуєте з квасолею - замочуєте квасолю на ніч);
2) Нарізаємо свинячі ребра, цибулю з морквою та часником;
3) Окремо підсмажуємо свинячі реберця та гриби. Цибулю, моркву, часник смажимо до золотавого кольору;
4) На чисту пательню сиплемо 4ст.л. борошна і ставимо до печі, щоб мука трішки підсмажилась, а коли підсмажиться – потихеньку додаємо окроп і швиденько підколочуємо борошно, щоб не взялось грудочками і відставляємо;
5) В глечик, в якому буде тушкуватися «Мочака», складаємо реберця , гриби, та засмажку з овочів,(квасолю), додаємо сіль,перець,лавровий лист;
6) Доливаємо води і доводимо до смаку. Ставимо тушкуватись у піч.
7) Коли страва закипить додаємо до неї запарене підсмажене борошно;
Мука зробить підливку густою. І знову ставимо до печі;
До цієї страви обов’язково випікали в печі товсті млинці з пшеничної муки з додаванням «розовки» (темна мука) або гречаної муки на дріжджах.
1) Дріжджі розчинити в теплій воді;
2) В просіяне борошно додати сіль, цукор та дріжджі. Доливаючи теплу воду замісити тісто до стану густої сметани та поставити в тепле місце, щоб підійшло;
3) Не опускаючи тісто викладаємо на пательню змащену жиром, або олією млинці і випікаємо.
(Якщо немає печі - можна готувати просто на плиті)
Назва «Мочака» походить від того, як потрібно їсти цю страву. Взявши до рук запашного млинця, згорнувши його вдвоє – мочаємо в густу підливу, зачерпнувши при цьому шматочок гриба та м’яса. Страва неймовірно смачна та ситна і точно не залишить нікого байдужим. І в яке б село на Лугинщині ви не заїхали - вас обов’язково зустрінуть смачними млинцями з «Мочакою».
Смачного!