Прості правила безпечного святкового столу
Новорічні свята у більшості українських родин проходять за святковим столом. Нагадаємо прості правила, які убезпечать вас та ваших рідних від неприємних «сюрпризів».
Дотримуйтесь чистоти: перед приготуванням їжі ретельно вимийте руки, продукти та всі поверхні, на яких будете готувати.
Обирайте тільки безпечні харчові продукти: робіть закупи тільки в спеціально призначених для цього місцях- в торговельних закладах та на агро-продовольчих ринках, уважно вивчайте обов’язкову інформацію про товар на маркуванні і ні в якому разі не вживайте продукти після закінчення терміну їх придатності.
Зберігайте продукти належним чином:
- не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі довше ніж на дві години;
- охолоджуйте без затримки усі приготовлені страви та продукти, які швидко псуються (рекомендована температура + 4 С і нижче);
- тримайте приготовлені продукти гарячими до подачі на стіл;
- не зберігайте приготовлену їжу довго навіть у холодильнику;
- тістечка та торти з кремом слід зберігати в холодильнику, щоб уникнути псування;
- не змішуйте свіжоприготовлену їжу з залишками від попередніх страв, щоб уникнути зараження;
- відокремлюйте сирі та готові страви;
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від готової їжі та страв.
- для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонним приладдям (ножами та дошками);
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими харчовими продуктами;
- не розміщуйте у холодильнику сирі продукти вище полиць із готовими стравами.
Будьте уважні та обережні, бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби