З 05.12.2024 року починають діяти нові гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків
Таким чином буде забезпечено простежуваність безпечності харчових продуктів під час продажу на офіційних ринках.
А саме:
1. оператори агропродовольчих ринків зобов’язані отримувати експлуатаційний дозвіл або реєструвати потужності агропродовольчого ринку, а також застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах HACСP;
2. агропродовольчий ринок не може функціонувати без акредитованої лабораторії.
Важливим моментом є і вимоги щодо продажу харчових продуктів на агропродовольчих ринках:
• харчові продукти тваринного походження (м'ясо, риба, мед, яйця, молоко необроблене) та рослинного походження (картопля, капуста, морква) домашнього виробництва можуть продаватися за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії;
• харчові продукти недомашнього виробництва, які супроводжуються документами, що забезпечують простежуваність продукції, не підлягають лабораторним дослідженням на ринку;
• м’ясо, субпродукти парнокопитних та інших копитних тварин можуть продаватися тільки за умови що вони отримані від ідентифікованих сільськогосподарських тварин.
Таким чином кожен споживач в свій кошик покладе тільки безпечний та якісний продукт для приготування обіду для своїх рідних.
Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області