5 кроків до безпечнішої їжі
Підтримуйте чистоту: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; мийте руки після відвідування туалету; мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, яке використовуєте для приготування їжі; захищайте кухню від комах та гризунів.
Відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтесь окремим кухонним приладдям, зокрема, ножами і обробними дошками; зберігайте продукти в закритому посуді.
Ретельно готуйте їжу: добре просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше при температурі 70 °С, сік м’яса чи птиці має бути прозорим, а не рожевим; ретельно підігрівайте підготовлену їжу.
Зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше ніж на 2 години; зберігайте підготовлені страви гарячими (60 °С) аж до подавання на стіл; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику; не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду та свіжі продукти: використовуйте чисту або очищену воду; обирайте свіжі та незіпсовані продукти; ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими; не вживайте продукти, в яких закінчився термін придатності.
Ці основні правила легкі для виконання та їх необхідно виконувати всім!
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби