ЯК ЗБЕРЕГТИ ВРОЖАЙ
Осінні врожаї — найважливіші для садівників, адже це результат праці за цілий сезон. Плоди, заготовлені восени, призначені для вживання до самої весни. Найвищі показники лежкості мають плоди, заготовлені своєчасно. Для цього враховують не тільки термін їх дозрівання, але і поточні погодні умови.
Крім того, культури поділяють за кількістю зборів врожаю. Деякі рослини дають плоди лише одного разу (цибуля, часник, коренеплоди, пізня капуста), інші — багаторазово (томати, кабачки, баклажани, перці та ін.).
Перш ніж приступати до заготівлі врожаю, слід підготувати місця зберігання, а саме:
1. Очистити місце зберігання.
Сховище очищають від торішніх врожаїв, промивають його із застосуванням засобів для дезінфекції. Хороші результати дає використання димових шашок, обприскування приміщення фунгіцидами. Така обробка зменшує кількість спор хвороботворних грибків і плісняви, надовго захищаючи овочі й фрукти. Для захисту врожаю від щурів і мишей використовують родентициди.
2. Дочекатися встановлення прохолоди.
У різних регіонах вона настає в різний час — з кінця вересня до кінця листопада. Якщо в сховищі ще тепло, то якість і тривалість зберігання зібраного врожаю різко зменшиться.
3. Правильно вибрати строки збирання.
Плоди обов'язково повинні бути в знімній стиглості. Перезрілі овочі та фрукти погано зберігаються, а недозрілі — не досягають максимального розміру і високих смакових якостей. Заготівлю проводять в суху погоду, щоб уникнути гниття врожаю.
Основи правильного збору є для кожної культури:
Картоплю після викопування залишають підсохнути на грядці, потім — в провітрюваному приміщенні. Воно обов'язково має бути захищене від сонця, щоб бульби не позеленіли. На зберігання не годяться пошкоджені плоди.
Коренеплоди прибирають перед самими заморозками. Обов'язково очищають їх від ґрунту, тому що разом з ним в сховище можуть потрапити шкідники й спори грибків, видаляють листя. При необхідності коренеплоди промивають.
Всі види капусти можна зберігати на грядці до морозів. Овочі не втрачають в якості, однак в дощову погоду деякі качани можуть розтріскуватися.
Цибулю і часник прибирають в суху погоду, коли шийка розм'якшується і підсихає. Не слід відразу видаляти листя: в нім містяться речовини, які поступово перейдуть в цибулини.
Кабачки та гарбузи для зберігання повинні мати щільну, але не дуже тверду шкірку.
Томати збирають у міру досягнення ними стиглості. Зелені плоди залишають на дозрівання, а забарвлені (червоні, рожеві, жовті та ін.) - використовуються в їжу.
Осінні сорти груш і яблук збирають до середини вересня. Пізніше прибирання послаблює дерево, не дозволяє йому зміцніти до настання холодів.
Секрети довгого зберігання плодів:
1. Відповідний мікроклімат в сховищі. У приміщенні повинно бути прохолодно, але не холодно. Волого, але не вогко. Обов'язкова наявність вентиляції.
2. Тара для плодів повинна бути добре провітрювана, щоб виключити гниття овочів і фруктів в нижніх шарах.
3. Не можна зберігати пошкоджені, хворі плоди разом зі здоровими навіть недовгий час. За короткий термін спори можуть поширитися по всьому сховищу. В результаті можна втратити весь врожай.
4. Враховують сполучуваність плодів при спільному зберіганні. Так, не зберігаються разом томати й картопля, цибуля і картопля, огірки та томати. А буряк і картопля один одному підходять — завдяки спільному зберіганню підтримується потрібна вологість.
Своєчасно зібрані плоди відрізняються гарною лежкістю та відмінним смаком. Правильне прибирання осіннього врожаю — запорука його тривалого зберігання.
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби