Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

НІТРАТИ В ПРОДУКТАХ: ЧИМ ВОНИ НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ ЛЮДИНИ

Дата: 20.09.2024 14:57
Кількість переглядів: 190

Фото без опису

  Нітрати – дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у грунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людини і тварини, без них неможливе саме життя.

  Нітрати входять до складу багатьох добрив, їх багато в продуктах гниття органічних речовин, промислових та побутових відходах. Вони здатні накопичуватись у воді і продуктах харчування.

  Підраховано, що більша частина нітратів надходить в організм людини із питною водою і овочами.

  Нітрати можуть міститись в молоці, в меншій кількості вони зустрічаються в м’ясі.

  Стосовно питної води, то найбільше нітратів міститься у воді шахтних колодязів.

  При надлишковому вмісті у воді та харчових продуктах, частина нітратів переходить в більш токсичні сполуки – нітрити.

  Надходячи в кров, нітрити взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, перетворюючи його в метгемоглобін, що не здатен переносити кисень до тканин та органів. Це призводить до кисневого голодування організму.

  Крім того, порушується обмін речовин, слабким стає імунітет, знижується в організмі кількість вітамінів, з’являютьcя проблеми в шлунково-кишковому тракті, серцево-судинною та дихальною системою, утворюються нітрозаміни, які мають канцерогенну дію.

  Якщо в організм людини попадає велика доза нітратів. То через 4-6 годин починається сильна задишка, нудота, посиніння слизових і шкірних покровів, пронос.

  При цьому виникають сильна слабкість, запаморочення та сильні болі в потиличній частині голови, прискорене серцебиття, в особливо гострих випадках може наступити смерть.

  При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди не буде, але при регулярному вживанні таких відбувається перенасичення організму токсинами.

  Кількість нітратів буде залежати від овочів, від часу дозрівання (ранні/пізні), від грунту (відкритий/парник) та ін..

  Особливе місце у нітратній проблемі посідають харчові добавки – штучні консерванти, Е249 - Е252 – нітрати і нітрити натрію та калію.

  Їх додають у м’ясо, ковбасу, рибу, сири. Ці добавки надають м’ясній продукції червоного кольору. Слід пам’ятати, що такі продукти не можна смажити, готувати на грилі та запікати. Продукти з цими маркерами бажано купувати якомога рідше.

  Застосування харчової калієвої селітри вважається нешкідливим в обмежених дозах для дорослого людського організму, але заборонено у продуктах харчування для дітей. Вона здатна надати рожево-червоне забарвлення продукту з м’яса навіть після термічної обробки, а також подовжує термін його придатності та може зробити смак більш виразним. Калієва використовується в посолі сиров’яленої ковбаси, для шинки і копчення м’яса і сала, адже без її додавання головний продукт виглядав би як звичайне варене м’ясо.

  Нітрати в процесі хімічних реакцій відновлюються до нітритів, в подальшому беруть участь в утворені нітрозамінів, які мають канцерогенні властивості.

  Зменшує вміст нітратів в овочах вживання вітаміну С – він пригнічує утворення шкідливих речовин. Вітаміни А, Е, Р зменшують канцерогенну дію нітратів. Виводить з організму токсини - вживання в їжу волокна, які містяться у висівках, борошні грубого помолу.

  Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно :

  • не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках;
  • при покупці овочів і фруктів необхідно у продавця попросити документи, що засвідчують їх походження, якість та безпеку;
  • перед вживанням фруктів та баштанових культур слід ретельно їх мити, зелень слід замочувати у воді;
  • приготовлені із свіжих овочів салати споживати відразу;
  • нітратні сполуки знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, тому на їх основі можна готувати заправки для салатів.
  • знищити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням: мийкою і вимочуванням продуктів, відварюванням, смаженням і тушкуванням овочів;
  • споживати воду водопровідну; лише лабораторне дослідження води із криниці підтвердить наявність або відсутність в ній нітратів.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь