НІТРАТИ В ПРОДУКТАХ: ЧИМ ВОНИ НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ ЛЮДИНИ
Нітрати – дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у грунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людини і тварини, без них неможливе саме життя.
Нітрати входять до складу багатьох добрив, їх багато в продуктах гниття органічних речовин, промислових та побутових відходах. Вони здатні накопичуватись у воді і продуктах харчування.
Підраховано, що більша частина нітратів надходить в організм людини із питною водою і овочами.
Нітрати можуть міститись в молоці, в меншій кількості вони зустрічаються в м’ясі.
Стосовно питної води, то найбільше нітратів міститься у воді шахтних колодязів.
При надлишковому вмісті у воді та харчових продуктах, частина нітратів переходить в більш токсичні сполуки – нітрити.
Надходячи в кров, нітрити взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, перетворюючи його в метгемоглобін, що не здатен переносити кисень до тканин та органів. Це призводить до кисневого голодування організму.
Крім того, порушується обмін речовин, слабким стає імунітет, знижується в організмі кількість вітамінів, з’являютьcя проблеми в шлунково-кишковому тракті, серцево-судинною та дихальною системою, утворюються нітрозаміни, які мають канцерогенну дію.
Якщо в організм людини попадає велика доза нітратів. То через 4-6 годин починається сильна задишка, нудота, посиніння слизових і шкірних покровів, пронос.
При цьому виникають сильна слабкість, запаморочення та сильні болі в потиличній частині голови, прискорене серцебиття, в особливо гострих випадках може наступити смерть.
При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди не буде, але при регулярному вживанні таких відбувається перенасичення організму токсинами.
Кількість нітратів буде залежати від овочів, від часу дозрівання (ранні/пізні), від грунту (відкритий/парник) та ін..
Особливе місце у нітратній проблемі посідають харчові добавки – штучні консерванти, Е249 - Е252 – нітрати і нітрити натрію та калію.
Їх додають у м’ясо, ковбасу, рибу, сири. Ці добавки надають м’ясній продукції червоного кольору. Слід пам’ятати, що такі продукти не можна смажити, готувати на грилі та запікати. Продукти з цими маркерами бажано купувати якомога рідше.
Застосування харчової калієвої селітри вважається нешкідливим в обмежених дозах для дорослого людського організму, але заборонено у продуктах харчування для дітей. Вона здатна надати рожево-червоне забарвлення продукту з м’яса навіть після термічної обробки, а також подовжує термін його придатності та може зробити смак більш виразним. Калієва використовується в посолі сиров’яленої ковбаси, для шинки і копчення м’яса і сала, адже без її додавання головний продукт виглядав би як звичайне варене м’ясо.
Нітрати в процесі хімічних реакцій відновлюються до нітритів, в подальшому беруть участь в утворені нітрозамінів, які мають канцерогенні властивості.
Зменшує вміст нітратів в овочах вживання вітаміну С – він пригнічує утворення шкідливих речовин. Вітаміни А, Е, Р зменшують канцерогенну дію нітратів. Виводить з організму токсини - вживання в їжу волокна, які містяться у висівках, борошні грубого помолу.
Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно :
- не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках;
- при покупці овочів і фруктів необхідно у продавця попросити документи, що засвідчують їх походження, якість та безпеку;
- перед вживанням фруктів та баштанових культур слід ретельно їх мити, зелень слід замочувати у воді;
- приготовлені із свіжих овочів салати споживати відразу;
- нітратні сполуки знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, тому на їх основі можна готувати заправки для салатів.
- знищити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням: мийкою і вимочуванням продуктів, відварюванням, смаженням і тушкуванням овочів;
- споживати воду водопровідну; лише лабораторне дослідження води із криниці підтвердить наявність або відсутність в ній нітратів.
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби