Пам’ятка щодо обігу риби й рибопродуктів на ринках та в торговельній мережі
У зв’язку із забрудненням річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях, можливого забруднення річки Десна у Чернігівській та Київській областях, що призвело до загибелі водних живих ресурсів, а також з метою дотримання законодавства в сфері безпечності харчових продуктів та попередження харчових отруєнь населення, Коростенське районне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області нагадує:
Операторам ринку, які займаються реалізацією риби та рибопродуктів:
- дотримуватися вимог чинного законодавства щодо реалізації риби;
- мати наявні:
- державну реєстрацію потужностей суб’єктів господарювання, що вирощують рибу та інші водні живі ресурси, з метою подальшого їх обігу та транспорту для перевезення риби і рибопродуктів;
- ветеринарне свідоцтво Ф-1, яке засвідчує якість та безпеку живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах (видається 1 раз на рік на всю партію вирощеної живої риби або інших водних живих ресурсів; супровідні ветеринарні документи на кожну партію риби живої;
- сертифікати відповідності на готову рибну продукцію промислового виробництва (декларації виробника, експертні висновки акредитованих лабораторій), товаро-транспортні накладні;
- під час продажу - повний комплект санітарного одягу та медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду (1 раз на рік);
- для транспортування риби живої - спеціальний транспорт із закритим кузовом, внутрішня поверхня якого покрита антикорозійним матеріалом/спеціально обладнані цистерни, контейнери і бочки;
- забезпечити умови, терміни зберігання та реалізації риби і рибопродуктів: при температурі води +11 °C … +15 °C весняно-літній період – 24 години, осінньо-зимовий період – 48 годин:
РИБА ГАРЯЧОГО КОПЧЕННЯ – температура зберігання від -2 до +2°С, ХОЛОДНОГО КОПЧЕННЯ – 0-5°C, термін зберігання до 10 діб (зберігання копченої риби типу скумбрії або ставриди обмежується 72 годинами);
СОЛЕНА РИБА температура зберігання від 0°С до +3°С, терміни зберігання і придатності солоної риби залежать від сорту і умови збереження;
МАЛОСОЛЬНА РИБА зберігається 3 дні, а якщо це сьомга в вакуумній упаковці – до місяця;
ЖИРНА СКУМБРІЯ – до 10 діб;
ОСЕЛЕДЕЦЬ СЕРЕДНЬОГО ПРОСОЛЕННЯ – до 3 тижнів;
МАРИНОВАНІ МОРЕПРОДУКТИ – до двох тижнів;
В’ЯЛЕНА РИБА – температура зберігання без упаковки від 0 до +8 °С, а в плівкових пакетах від -18 до 0 °С;
СУШЕНА РИБА – температура зберігання -5 +5 °C, в упаковці можна зберігати близько 1 року при певних умовах (низька температура; хороша вентиляція; відсутність впливу прямих сонячних променів і світла; вологість не більше 70-80%).
Забороняється продаж риби і рибних продуктів на ринках міста та в торгівельній мережі:
- які не мають належного товарного вигляду;
- з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, м'якою консистенцією м'яса, каламутними запалими очима;
- снулої риби;
- при недотриманні температурних режимів реалізації;
- при відсутності: на кожну партію риби свіжої та промислового виробництва товаро-транспортних накладних, сертифікатів відповідності, які засвідчують якість та безпеку; експертного висновку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку.
Покупцям:
- не купувати будь-яку рибу та рибопродукти у невстановлених місцях, рибні консерви домашнього виготовлення;
- терміни зберігання і реалізації живої риби при температурі води в акваріумі +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години, осінньо-зимовий період - 48 годин.
- звертати увагу на стан живої риби, температуру та терміни реалізації;
- цікавитися експертними висновками на дані партії живої риби, товаро-транспортними накладними на рибопродукти: солену, копчену, в’ялену, сушену рибу, рибні консерви, пресерви;
- при виникненні будь-якої підозри – звертатися в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.
Дотримання даних рекомендацій допоможе Вам уникнути харчових отруєнь та зберегти здоров’я рідним і близьким.