Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

22 червня – День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

Дата: 22.06.2024 08:10
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

Щороку, 22 червня, український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів жертв Другої світової війни. Пам'ятна дата була встановлена Указом Президента України від 17 листопада 2000 року №12452000 “Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні”.

Вшанування пам'яті жертв війни є надзвичайно важливою та обов'язковою складовою суспільного життя в Україні. Україна віддавала велику жертву під час різних війн у своїй історії, і вшанування пам'яті тих, хто положив своє життя на вівтарі боротьби за незалежність та свободу країни, є нашим моральним обов'язком.

Друга світова війна забрала життя кожного п’ятого українця. За підрахунками інституту історії України НАН України, в лавах радянської армії загинуло 3,5–4 млн. українців, у партизанських формуваннях — від 40 до 60 тис., у загонах ОУН та УПА — понад 100 тис. Прямі людські втрати України, за оцінками  інституту, становлять 8–10 млн., демографічні — 10–13 млн. осіб. Крім того, великою трагедією для мільйонів українців стала примусова депортація: з України до Німеччини та інших країн вивезли близько 2,5 млн. мирних громадян.

 На превеликий жаль, сучасний російський режим вирішив повторити шлях гітлерівської Німеччини. Зараз Україна знову воює з підступним агресором. Перемога над нацизмом у ХХ столітті стала можливою завдяки об’єднанню десятків країн і народів. Так само й для перемоги над рашизмом навколо України об’єдналися країни, міжнародна спільнота, мільйони людей у всьому світі.

Сьогодення історії нашої держави навчає нас особливо гостро усвідомлювати ціну свободи, миру та безпеки. Тож священним обов’язком кожного із нас є – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв зі зброєю в руках наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір. Вшановуючи пам’ять минулого, ми ніколи не забуваємо про сьогодення!

Вічна і світла пам'ять загиблим, жертвам війни в Україні…


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь