Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Небезпечні хвороби птиці

Дата: 15.05.2024 09:48
Кількість переглядів: 118

Фото без опису

Хвороба Ньюкасла

Це найбільш поширена хвороба курей, особливо тих, що живуть у приватних господарствах. Збудником є вірус, який переноситься перелітними птахами і розповсюджується через повітря з подвір’я на подвір’я.

Ознаки. Лихоманка, сонливість, скуйовджене пір’я, слиз із дзьоба, звук клекотання при вдиху, кашель, коньюктивіт, чхання. Пізніше з’являється пронос, іноді з кров’ю. У багатьох птахів (особливо молодняка) настає параліч ніг, крил, скручування шиї.

Профілактика. Ефективних засобів лікування від хвороби Ньюкасла немає. Єдиний засіб захистити птицю від цієї страшної хвороби – це своєчасна імунізація всього поголів’я сучасними вакцинами, зареєстрованими в Україні.

В населених пунктах Лугинської ОТГ активно проводиться планова імунізація птиці від хвороби Ньюкасла..

 Хвороба Гамборо

Особливо небезпечна для молодняка до 40-денного віку (дорослі кури на неї не хворіють). Смертність – до 30-40%. Вірус сильно пригнічує імунітет, внаслідок чого після хвороби Гамборо часто настає так звана вторинна інфекція. Найчастіше це колібактеріоз, викликаний ешеріхією колі. Другого удару кури ,зазвичай, не витримують і гинуть.

Ознаки. Одна з перших – діарея. Птиця пригнічена, постійно сідає, ховає ноги під себе, тре голову, відмовляється від корму та води. Пір’я скуйовджене і брудне, особливо навколо клоаки.

Профілактика. Вакцинація проводиться за інструкцією до конкретної вакцини.

Інфекційний бронхіт

Достатньо поширений вірус, який передається водоплавними і перелітними птахами. При цьому самі качки та гуси на нього не хворіють, а є лише переносниками. Великого падежу птиці інфекційний бронхіт не приносить, але загалом дошкуляє господареві: яйця можуть бути без шкаралупи, у курей старшого віку уражається яйцепровід, молодняк погано росте тощо.

Ознаки. Ускладнене дихання, нежить, хрипи, кашель. У несучок захворювання призводить до значного збою у відкладенні яєць.

Профілактика. Вакцинація проводиться у два етапи: у першу добу у вигляді спрею і на 10 добу препарат випоюють. Існує також комбінована вакцина, що використовується для профілактики всіх вище названих хвороб.

Хвороба Марека

Загрожує лише курам-несучкам: вірус, який потрапляє в організм у віці 1 дня, вражає нервову систему після 60-80 дня. Птиця починає худнути і помирає.

Ознаки. Кульгання, покручені кігті, ураження очей, зміна кольору райдужки на сірий, втрата апетиту, задишка, параліч крил і ніг. Вже після смерті виявляються пухлини в кишківнику, печінці, статевих залозах.

Профілактика. Вакцинація у першу добу, ще в інкубаторі. Її вистачає на все життя. Потрібна лише батьківським зграям, які живуть довго.

Лікування

Зазвичай при лікуванні пташиних хвороб використовують антибіотики широкого спектру дії на основі енрофлоксацину. Вони не позбавляють від вірусів, проте рятують від бактерій (сальмонели, ешерихії колі та інших), які розвиваються на тлі хвороби в заслаблому організмі. Одним із таких препаратів є Байтрил 10%. Він випоюється молодняку птиці з перших днів та дорослій птиці в дозі 1 мл препарату на 2 л. питної води протягом 3 - 5 діб.  Після досягнення 14-денного віку, курчатам випоюється препарат Байкокс 2,5% в дозі 1 мл препарату на 1 літр питної води протягом 2-х днів. При всіх названих хворобах також необхідна підтримка вітамінними препаратами.

 

                Коростенське районне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь