Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Що треба знати про лейкоз

Дата: 07.05.2024 16:07
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

Що треба знати про лейкоз:  лейкоз ВРХ в Україні було діагностовано ще в 1955 році, з того часу хвороба поширилась в багатьох регіонах України і принесла чималі економічні збитки господарствам і населенню. Лейкоз – це хронічна інфекційна хвороба порушення процесу дозрівання клітин крові, яка призводить до утворення пухлин різних органів.  На відміну від Африканської чуми свиней, що розвивається стрімко і призводить до 100%   загибелі хворих тварин, вірус лейкозу може розвиватися в організмі інфікованої тварини  5-7 років. За цей час інфікована тварина може заразити від 100 до 140 голів здорової худоби.  Вірус передається  через молоко, кров, слину, екскременти, але вірус нестійкий  і гине при  температурі 80 градусів Цельсія і вище. Безпечним до вживання може бути лише пастеризоване молоко. Систематичне вживання сирого молока та іншої молочної продукції від хворих тварин небезпечне для здоров’я і життя людини, особливо для дітей до 12 років у яких ще не сформований імунітет. Це може призвести до розвитку в організмі людини і особливо дитини важкого онкологічного захворювання – лейкозу або лейкемії (раку крові).

Для сільських родин в наш час   реалізація молочної продукції є додатковим, а часто і єдиним джерелом доходу. Але якщо треба вибирати між економічними збитками і життям людини, а тим більше дитини, то кожен господар хворої тварин  має розуміти ступінь своєї відповідальності перед односельцями і потенційними покупцями  його молочної продукції.

Найбільш ефективним способом зупинити поширення лейкозу є вилучення із загального стада хворих тварин  з подальшим їх забоєм у спеціально відведених місцях під наглядом ветеринарного спеціаліста. Щоб запобігти повторному інфікуванню здорових тварин необхідно провести комплексну дезінфекцію господарських будівель і двора.

До повної постановки діагнозу господар має право провести три дослідження: перше – планове, повторне (якщо господар  тварини має сумніви у правильності  результатів планового дослідження на лейкоз) в Чернігівській регіональній державній лабораторії Державної служби безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів та третє – арбітражне – в  Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики  та ветеринарно-санітарної експертизи в місті Києві.

 

 

За інформацією Лугинського відділу ЖОДЛВМ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь