Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Що треба знати про лейкоз

Дата: 07.05.2024 16:07
Кількість переглядів: 177

Фото без опису

Що треба знати про лейкоз:  лейкоз ВРХ в Україні було діагностовано ще в 1955 році, з того часу хвороба поширилась в багатьох регіонах України і принесла чималі економічні збитки господарствам і населенню. Лейкоз – це хронічна інфекційна хвороба порушення процесу дозрівання клітин крові, яка призводить до утворення пухлин різних органів.  На відміну від Африканської чуми свиней, що розвивається стрімко і призводить до 100%   загибелі хворих тварин, вірус лейкозу може розвиватися в організмі інфікованої тварини  5-7 років. За цей час інфікована тварина може заразити від 100 до 140 голів здорової худоби.  Вірус передається  через молоко, кров, слину, екскременти, але вірус нестійкий  і гине при  температурі 80 градусів Цельсія і вище. Безпечним до вживання може бути лише пастеризоване молоко. Систематичне вживання сирого молока та іншої молочної продукції від хворих тварин небезпечне для здоров’я і життя людини, особливо для дітей до 12 років у яких ще не сформований імунітет. Це може призвести до розвитку в організмі людини і особливо дитини важкого онкологічного захворювання – лейкозу або лейкемії (раку крові).

Для сільських родин в наш час   реалізація молочної продукції є додатковим, а часто і єдиним джерелом доходу. Але якщо треба вибирати між економічними збитками і життям людини, а тим більше дитини, то кожен господар хворої тварин  має розуміти ступінь своєї відповідальності перед односельцями і потенційними покупцями  його молочної продукції.

Найбільш ефективним способом зупинити поширення лейкозу є вилучення із загального стада хворих тварин  з подальшим їх забоєм у спеціально відведених місцях під наглядом ветеринарного спеціаліста. Щоб запобігти повторному інфікуванню здорових тварин необхідно провести комплексну дезінфекцію господарських будівель і двора.

До повної постановки діагнозу господар має право провести три дослідження: перше – планове, повторне (якщо господар  тварини має сумніви у правильності  результатів планового дослідження на лейкоз) в Чернігівській регіональній державній лабораторії Державної служби безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів та третє – арбітражне – в  Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики  та ветеринарно-санітарної експертизи в місті Києві.

 

 

За інформацією Лугинського відділу ЖОДЛВМ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь