Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Стартує пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу!

Дата: 26.04.2024 09:31
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

Коростенське районне управління ГУ ДПСС в Житомирській області інформує про те, що стартує І етап пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Він триватиме 2 дні (з  30 квітня по 1 травня 2024 року) 

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Житомирській обласній військовій адміністрації (протокол 1 від 24.01.2024 року) затверджено площі території області де буде проведено розкладання пероральної вакцини у весняний період 2024 року, всього площа становитиме 15010 км², (площі на 31,5% збільшено до 2022 року). На території Лугинської територіальної громади на площі 581,13 км²  буде використано 14,529 тис. доз вакцини (на 1 км² 25 доз).

Розподіл принад із вакциною буде проведено наземним способом за участю працівників структурних підрозділів ГУ Держпродспоживслужби області, Житомирської обласної державної лікарні ветеринарної медицини, столичного лісового офісу та користувачів мисливських угідь.

Всього по Житомирській області буде розповсюджено 375,2 тис. доз вакцини.

Застосовується вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Орісвак» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач».

Принади будуть розкладені на заздалегідь визначених територіях, (крім населених пунктів, водно-болотних угідь, ріллі, автодоріг).

Для загальної обізнаності! Пероральна вакцина від сказу являє собою поживні принади у вигляді брикетів коричневого кольору розміром із сірникову коробку. Всередині брикету розміщена желеподібна капсула з вакциною. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, який приманює тварин на великих відстанях.

Після прокушування твариною капсули, вірус потрапляє на слизову оболонку порожнини рота і піднебінної мигдалини. Організм розпізнає вірус як чужорідне тіло, активує імунну систему на вироблення віруснейтралізуючих антитіл. Тварини отримують захист від інфікування вірулентним польовим вірусом сказу та не поширюють сказ, формування імунітету у тварин складає 21 день і триває мінімум 1 рік.

Пероральна імунізація від сказу – єдиний дієвий спосіб профілактичної вакцинації диких тварин проти сказу та при системному застосуванню дає змогу розірвати ланцюжок передачі хвороби від диких до домашніх тварин а також до людини.

  • Звертаємось до мешканців Лугинської ОТГ з проханням із порозумінням поставитись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь