Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Випадок бруцельозу у Луцькій громаді

Дата: 15.04.2024 08:53
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

У Луцькій громаді зафіксували випадок бруцельозу. Це на Волині вперше за останні 20 років.
       60-річний житель Луцького району захворів у січні. В нього з’явилися болі в суглобах, підвищення температури тіла, головний біль, запаморочення. Із такими симптомами наприкінці лютого чоловік звернувся у лікарню.
       В березні волинянин знову звернувся до медиків із тими ж симптомами. Лікар-інфекціоніст скерував чоловіка на додаткове обстеження, під час якого і виявили збудник бруцельозу. Нині пацієнт проходить курс лікування.
       За даними епідеміологів, чоловік має дачний будинок, де утримує котів, собак та кролів. Також він купував на ринку в незнайомих людей м’ясо, молоко та молочні продукти. Вживав їх без термічної обробки.
       Держпродспоживслужбою від початку року у Луцькому районі було перевірено на наявність хвороби 13 160 голів великої рогатої та дрібної худоби, яка може бути джерелом бруцельозу.

Загалом із початку року на Волині фахівці дослідили лабораторні зразки 33 983 свиней, коней і дрібної рогатої худоби. У жодної із тварин бруцельоз не виявили.
       Щоб убезпечити себе від хвороби, потрібно виключити споживання сирого молока і молочних продуктів,  не купувати м'ясо та молоко на стихійних ринках.
Споживати м'ясо потрібно лише після ретельної термічної обробки. Це ж стосується і молочних продуктів.

Довідково: бруцельоз — це важке зооантропонозне інфекційно-алергічне захворювання, при якому уражаються опорно-руховий апарат, нервова, серцево-судинна, урогенітальна та інші системи організму. Джерелом інфекції є хворі тварини. Від однієї людини до іншої бруцельоз не передається.

Бруцельоз поширений в багатьох країнах світу – в Африці, Центральній і Південній Америці, деяких країнах Азії та Європи. Так, країни Середземномор’я – Греція, Іспанія, Італія – є високо ендемічними, там реєструється висока захворюваність на бруцельоз не лише тварин, а й людей. А це свідчить про те, що часто заражаються туристи, які відвідують ці території. Бруцельоз часто закінчується інвалідністю. При несвоєчасному або неадекватному лікуванні бруцельоз переходить в хронічну форму у 37-80% випадків.

Джерелом небезпечних для людини бруцел є головним чином кози, вівці, корови, свині, собаки, що виділяють збудника з молоком, сечею, навколоплідними водами. У багатьох інфікованих тварин бруцельоз проходить безсимптомно, латентно. Виявити тварин, які є джерелом збудника хвороби, можна лише за допомогою серологічних або алергічних досліджень.

Лікування тварин при бруцельозі не проводиться.

У неблагополучних щодо бруцельозу господарствах та в загрозливій зоні тварин, які позитивно реагують під час серологічних та алергічних досліджень, вважають хворими і піддають забою.

 

Коростенське районне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь