Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Як позбавити курей від шкірних паразитів

Дата: 10.04.2024 13:54
Кількість переглядів: 444

Фото без опису

Утримання курей у власних підсобних господарствах звичне явище. Щоб отримати максимум прибутку, власникам необхідно забезпечити не тільки добрі умови утримання, годівлі птиці, але і подбати, щоб у неї не було нашкірних паразитів, які досить суттєво знижують яйценосність домашніх курей та приріст у живій вазі у м’ясних порід.

Виявити збудників хвороб можна на підставі характерних клінічних ознак, а також за допомогою лабораторних досліджень. Якщо без видимих причин несучість курей пішла на спад, цілком можливо, в курнику завелися шкірні паразити. Помітити бліх і вошей при візуальному огляді, дуже проблематично. Але існують яскраво виражені ознаки присутності в курнику шкірних паразитів. Птахи проявляють нервозність, часто колупають дзьобом або лапами пір’я, погано несуть яйця. Курка, яка страждає від вошей або бліх, швидко втрачає вагу. Якщо в курячому сімействі ви стали помічати схожі симптоми, то візьміть птицю і роздивіться її краще. Кліщі виявляються на відкритих ділянках тіла, в основному на ногах. Воші і блохи віддають перевагу більш затишним місцям і зариваються в пір’я птахів. Якщо зараженій курці розпушити пір’я, то стають помітні темні точки, схожі на родимки. Це і є курячі воші. Позбутися від вошей необхідно якомога швидше. Справа в тому, що вони відкладають яйця в пір’ї птахів і виводять потомство. Тому число паразитів в курнику росте в геометричній прогресії.

Ознаки ураження курей кліщами

Встежити за всім поголів’ям, особливо на великому фермерському господарстві, неможливо. Однак про виниклу проблему скаже поведінка і стан курей:

  • Страх ввечері заходити в курник, оскільки деякі види кліщів живуть саме в приміщенні і виповзають тільки вночі, кусають птицю, доставляючи їй дискомфорт.
  • Нервовий стан курей, свербіж, який птах намагається вгамувати за допомогою пісочних ванн і щипаючи себе. Знижується несучість, спостерігається зниження маси.
  • Поява ранок на тілі, як результат – криваві сліди на сідалі, яйцях.
  • Відмова гніздуватись у звичному місці.
  • Кашель і хрипи. Паразити можуть оселитися не тільки на шкірі, але також проникають у носоглотку і вуха. Якщо курка часто трясе головою, обов’язково огляньте її.

Зволікати з лікуванням не можна, оскільки це приведе до значних економічних втрат. Лікування курей треба проводити після встановлення діагнозу та консультацій з ветеринарним фахівцем паралельно з механічною очисткою пташника, його дезекаризацією розчинами бутокса, неоцидолу, сібацилу або неостамазану.

  • Лікарські препарати на основі хлору не підходять для домашньої птиці. Згодом активний компонент накопичується в м’язових тканинах, негативно впливаючи на якісні характеристики м’яса пернатих. Окремі фермери вважають за краще застосовувати хлорофос дуст або карбофос. Старі засоби гарантують очищення від шкідників, але їх токсичність може викликати загибель курей при неправильно підібраних концентраціях.

З профілактичною метою необхідно впровадити окреме вирощування молодняка від дорослої птиці, заселяти пташники тільки після попереднього їх очищення від гною та проведення дезакаризації. У разі вільного утримання птиці роблять ящики, в яких кури «купаються» і одночасно звільняються від нашкірних паразитів, із сумішшю: сірки – 1 частина; вапна – 1 частина; піску – 8 частин.

Декілька рекомендацій щодо профілактики виникнення шкірних паразитів:

-Захистіть курник від проникнення щурів і мишей. Ці гризуни є основними рознощиками вошей і бліх.

-Регулярно прибирайте як внутрішні приміщення курника, так і прилеглу до нього територію.

-Частіше займайтеся візуальним оглядом несучок. Заражених особин необхідно ізолювати від інших птахів.

-Купуючи нову несучку, потримайте її якийсь час в окремому приміщенні. До решти птахів новеньку потрібно випускати тільки після профілактичної обробки.

Пам’ятайте, утримання здорової птиці – шлях до високих прибутків.

 

Коростенське районне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь