Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

АСОРТИМЕНТ ШКІЛЬНИХ БУФЕТІВ

Дата: 05.04.2024 11:03
Кількість переглядів: 247

Фото без опису

 

  Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти наведено у додатку 10 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205. Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинні здійснюватися у відповідності до загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти наведених у додатку 9 до цього Санітарного регламенту.

 

ЗАБОРОНЕНІ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ:

  • кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
  • вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
  • м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
  • рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
  • продукти (в т.ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
  • продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
  • непастеризовані соки;
  • рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
  • газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;
  • кава та кавові напої;
  • гриби;
  • продукція домашнього виробництва.

 

  РЕКОМЕНДОВАНІ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ:

  Оскільки Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти наводить тільки перелік заборонених продуктів, то виникає логічне запитання – а що ж із звичних дітям продуктів та напоїв можна запропонувати у шкільному буфеті та вендінгових апаратах шкільної їдальні як продукти для перекусу, швидкої реалізації та споживання?

  Звичайно, крім води, компотів, узварів, пастеризованих соків, рекомендується надати можливість придбати у буфеті свіжі сезонні овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди – свіжоперероблені, без додавання цукрів і підсолоджувачів. Вони можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції. Також дозволені свіжоприготовлені салати в порційній упаковці, молоко пастерізоване або стерилізоване без додавання цукрів і підсолоджувачів, напої на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, очищені, але без глазурі й додавання цукру. Але треба подбати, аби діти з харчовими алергіями знали про те, що їм краще уникати їх споживання. Можна запропонувати до асортименту і молочні продукти: йогурт, кефір, ацидофільне молоко, сир кисломолочний з масовою часткою жиру не менше 5% та без підсолоджувачів. Також, як варіант, - напої з обсмаженого зерна (ячменю, жита) та цикорію, какао з молоком, какао з напоями на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь