Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЧОМУ НЕБЕЗПЕЧНО КУРИТИ КАЛЬЯН

Дата: 03.04.2024 14:05
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

Кальян (наргіле, шиша, хука) — пристрій для куріння, у якому дим пропускається через рідину, де він фільтрується та охолоджується, проте така «фільтрація» не дає змогу нейтралізувати шкідливі речовини, що містяться у диму. Кальяни можуть бути з тютюном або без, містити ароматизатори та різні смакові домішки, а часом і наркотичні речовини.

Кальян був винайдений в Індії і досить швидко поширився по всьому мусульманському світу, від Індокитаю до Марокко. У Європі він став популярним у XIX ст., у зв’язку з модою на східну екзотику.

Досить багато людей розглядає кальян не як забезпечення потреби в курінні, а як засіб отримання задоволення від проведення церемонії, спосіб заспокоєння.

Існує думка, що куріння кальяну менш шкідливе, аніж паління звичайних сигарет. Однак, деякі лікарі спростовують подібні твердження. Зокрема, професор медицини коледжу клініки Майо Річард Д. Гарт, каже, що «Тютюн не є менш токсичним у трубці кальяну, а вода у кальяні не фільтрує шкідливі складники тютюнового диму. Фактично, курці кальяну можуть вдихати більше тютюнового диму за курців цигарок, зважаючи на ту кількість диму, що вони вдихають за один сеанс куріння, який може тривати цілу годину».

За даними ВООЗ, одна година куріння кальяну еквівалентна приблизно 100 викуреним сигаретам.

У людей, які курять кальян, підвищується ризик заразитися інфекційними хворобами, такими як туберкульоз, герпес, гепатит. Від передачі цих захворювань не рятує змінний мундштук, оскільки основні мікроби «живуть» саме у колбі та шлангу. Вони не стерилізуються у громадських закладах після кожного сеансу куріння.

Окрім шкоди для самого курця кальян є небезпечним і для оточуючих. Варто знати, що при курінні кальяну у повітря виділяються різноманітні хімічні речовини, зокрема, поліциклічні вуглеводні, що є канцерогенами, чадний газ, тверді часточки, що можуть становити серйозні загрози для людей навколо, які їх вдихають. Тому перебувати у приміщенні, де курять кальян, небезпечно.

Принагідно нагадуємо, що Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» забороняє куріння кальянів та інших тютюнових виробів у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Відповідальність за порушення закону нестимуть як курці, так і власники закладів, де вчиняється правопорушення. Держпродспоживслужба притягує до відповідальності саме заклади, а от фізичних осіб-курців, які курять у приміщеннях ресторанів, має штрафувати поліція.

Пам’ятайте про небезпеку кальяну, коли наступного разу захочете спробувати його. Відмова від куріння збереже здоров’я не лише вас, але й людей навколо.

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь