Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Вимоги до контролю шкідників в закладах освіти

Дата: 22.03.2024 14:59
Кількість переглядів: 162

Фото без опису

Метою програми-передумови є запобігання появі небезпечних факторів у харчовому продукті шляхом недопущення проникнення шкідників у приміщення та застосування належних заходів їх контролю.

Небезпечні фактори, пов'язані зі шкідниками:

- біологічні небезпечні фактори від шкідників та їх життєдіяльності;

- фізичні небезпечні фактори - тіла шкідників, яйця, шерсть тощо;

- хімічні небезпечні фактори - необачне використання приманок для контролю шкідників.

Заходи контролю шкідників включають:

1) захист потужності від шкідників шляхом:

- утримання підлоги, стін, стелі, дверей та вікон у належному технічному стані без щілин для попередження доступу шкідників;

- використання захисту вентиляційних отворів та вікон, що відкриваються;

- ущільнення місць потенційного проникнення шкідників;

- установлення решіток на стоки для попередження проникнення шкідників;

- установлення на вікна, що відкриваються, сіток, здатних до захисту від комах із максимальним лінійним розміром отвору не більшим ніж 1,6 мм. Сітки повинні зніматися та піддаватися миттю;

- оснащення дверей, які є зовнішніми та перебувають відкритими протягом тривалого часу, щільною сіткою проти комах;

2) засоби контролю:

- використання в середині приміщень засобів контролю шкідників безотруйної приманки;

- за межами приміщень використання засобів контролю шкідників з отруйною приманкою;

- знищення літаючих комах за допомогою електричного обладнання. Виробники електричного обладнання надають поради щодо розташування, миття та технічного обслуговування такого обладнання;

- застосування клеєвих екранів з лампою для приманювання комах;

3) належна організація роботи:

- перевірка постачання харчових продуктів на забрудненість характерними шкідниками та наявність видимих ознак пошкоджень цілісності упаковки харчових продуктів шкідниками;

- сміттєві баки повинні утримуватись у спосіб, що дає змогу зберігати їх у чистоті та захищеними від доступу шкідників;

- харчові продукти, підготовлені до приготування, розморожуються або охолоджуються, повинні бути належним чином накриті чи знаходитися в контейнерах;

- харчові відходи необхідно негайно поміщати в контейнери із кришками. Дозволяється використовувати контейнери з відкритою кришкою в процесі приготування харчових продуктів. Після закінчення приготування харчових продуктів контейнер повинен бути закритий кришкою;

- зовнішня територія повинна бути чистою та вільною від дикорослої трави;

- контейнери із сміттям на території повинні щільно закриватися кришкою та підтримуватися в чистоті.

Залучення підрядників для контролю шкідників

У разі залучення відповідної організації необхідно ознайомитися з його методами роботи - чи відповідають вони вимогам законодавства та чи є ефективними.

Варто звернути увагу на такі аспекти:

1) договір про контроль шкідників повинен передбачати перевірку наявності всіх характерних шкідників, моніторинг захисту потужності від шкідників та ліквідацію будь-яких наявних шкідників;

2) підрядник повинен надавати консультацію щодо належної організації технологічних процесів та заходів у частині зберігання харчових продуктів для запобігання доступу шкідників;

3) підрядник повинен надавати підтримку у разі екстрених ситуацій;

4) підрядник повинен надавати звіт після кожного візиту. Звіти повинні аналізуватись оператором ринку чи самим підрядником для виявлення невідповідностей, аналізу тенденцій та застосування коригувальних чи запобіжних заходів.

Незважаючи на співпрацю з підрядником, оператор ринку несе відповідальність за ефективність контрольних заходів.

Тому потрібно забезпечити наступне:

- персонал повинен бути поінформованим щодо ознак шкідників та заходів, яких необхідно вжити у разі їх виявлення;

- потрібно вживати негайних відповідних заходів для контролю будь-якої появи шкідників на потужності;

- харчові продукти необхідно перевіряти на наявність шкідників, наприклад, комах у зернових;

- якщо є підстави вважати, що шкідники контактували з обладнанням, поверхнями або посудом, їх необхідно помити, продезінфікувати та висушити;

- якщо є підстави вважати, що шкідники мали будь-який контакт із харчовим продуктом, такий харчовий продукт вважається непридатним для використання та споживання;

- установити причину появи шкідників та усунути її;

- проводити перевірки частіше після застосування корегувальних заходів для перевірки ефективності заходів.

Рекомендовано вести записи щодо:

1) розміщення засобів на плані потужності з метою організації їх належної перевірки та аналізування випадків виявлення шкідників на потужності. Якщо територія і приміщення невеликі за площею, що передбачає використання невеликої кількості засобів контролю шкідників, ефективну перевірку засобів можна здійснювати і без формального документування розміщення засобів на плані потужності;

2) випадків виявлення шкідників у приміщенні, у якому здійснюється поводження із харчовими продуктами;

3) результатів огляду засобів контролю шкідників, їх чищення та заміна приманки.

                             Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь