Вимоги до контролю шкідників в закладах освіти
Метою програми-передумови є запобігання появі небезпечних факторів у харчовому продукті шляхом недопущення проникнення шкідників у приміщення та застосування належних заходів їх контролю.
Небезпечні фактори, пов'язані зі шкідниками:
- біологічні небезпечні фактори від шкідників та їх життєдіяльності;
- фізичні небезпечні фактори - тіла шкідників, яйця, шерсть тощо;
- хімічні небезпечні фактори - необачне використання приманок для контролю шкідників.
Заходи контролю шкідників включають:
1) захист потужності від шкідників шляхом:
- утримання підлоги, стін, стелі, дверей та вікон у належному технічному стані без щілин для попередження доступу шкідників;
- використання захисту вентиляційних отворів та вікон, що відкриваються;
- ущільнення місць потенційного проникнення шкідників;
- установлення решіток на стоки для попередження проникнення шкідників;
- установлення на вікна, що відкриваються, сіток, здатних до захисту від комах із максимальним лінійним розміром отвору не більшим ніж 1,6 мм. Сітки повинні зніматися та піддаватися миттю;
- оснащення дверей, які є зовнішніми та перебувають відкритими протягом тривалого часу, щільною сіткою проти комах;
2) засоби контролю:
- використання в середині приміщень засобів контролю шкідників безотруйної приманки;
- за межами приміщень використання засобів контролю шкідників з отруйною приманкою;
- знищення літаючих комах за допомогою електричного обладнання. Виробники електричного обладнання надають поради щодо розташування, миття та технічного обслуговування такого обладнання;
- застосування клеєвих екранів з лампою для приманювання комах;
3) належна організація роботи:
- перевірка постачання харчових продуктів на забрудненість характерними шкідниками та наявність видимих ознак пошкоджень цілісності упаковки харчових продуктів шкідниками;
- сміттєві баки повинні утримуватись у спосіб, що дає змогу зберігати їх у чистоті та захищеними від доступу шкідників;
- харчові продукти, підготовлені до приготування, розморожуються або охолоджуються, повинні бути належним чином накриті чи знаходитися в контейнерах;
- харчові відходи необхідно негайно поміщати в контейнери із кришками. Дозволяється використовувати контейнери з відкритою кришкою в процесі приготування харчових продуктів. Після закінчення приготування харчових продуктів контейнер повинен бути закритий кришкою;
- зовнішня територія повинна бути чистою та вільною від дикорослої трави;
- контейнери із сміттям на території повинні щільно закриватися кришкою та підтримуватися в чистоті.
Залучення підрядників для контролю шкідників
У разі залучення відповідної організації необхідно ознайомитися з його методами роботи - чи відповідають вони вимогам законодавства та чи є ефективними.
Варто звернути увагу на такі аспекти:
1) договір про контроль шкідників повинен передбачати перевірку наявності всіх характерних шкідників, моніторинг захисту потужності від шкідників та ліквідацію будь-яких наявних шкідників;
2) підрядник повинен надавати консультацію щодо належної організації технологічних процесів та заходів у частині зберігання харчових продуктів для запобігання доступу шкідників;
3) підрядник повинен надавати підтримку у разі екстрених ситуацій;
4) підрядник повинен надавати звіт після кожного візиту. Звіти повинні аналізуватись оператором ринку чи самим підрядником для виявлення невідповідностей, аналізу тенденцій та застосування коригувальних чи запобіжних заходів.
Незважаючи на співпрацю з підрядником, оператор ринку несе відповідальність за ефективність контрольних заходів.
Тому потрібно забезпечити наступне:
- персонал повинен бути поінформованим щодо ознак шкідників та заходів, яких необхідно вжити у разі їх виявлення;
- потрібно вживати негайних відповідних заходів для контролю будь-якої появи шкідників на потужності;
- харчові продукти необхідно перевіряти на наявність шкідників, наприклад, комах у зернових;
- якщо є підстави вважати, що шкідники контактували з обладнанням, поверхнями або посудом, їх необхідно помити, продезінфікувати та висушити;
- якщо є підстави вважати, що шкідники мали будь-який контакт із харчовим продуктом, такий харчовий продукт вважається непридатним для використання та споживання;
- установити причину появи шкідників та усунути її;
- проводити перевірки частіше після застосування корегувальних заходів для перевірки ефективності заходів.
Рекомендовано вести записи щодо:
1) розміщення засобів на плані потужності з метою організації їх належної перевірки та аналізування випадків виявлення шкідників на потужності. Якщо територія і приміщення невеликі за площею, що передбачає використання невеликої кількості засобів контролю шкідників, ефективну перевірку засобів можна здійснювати і без формального документування розміщення засобів на плані потужності;
2) випадків виявлення шкідників у приміщенні, у якому здійснюється поводження із харчовими продуктами;
3) результатів огляду засобів контролю шкідників, їх чищення та заміна приманки.
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби