Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Вимоги до контролю шкідників в закладах освіти

Дата: 22.03.2024 14:59
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

Метою програми-передумови є запобігання появі небезпечних факторів у харчовому продукті шляхом недопущення проникнення шкідників у приміщення та застосування належних заходів їх контролю.

Небезпечні фактори, пов'язані зі шкідниками:

- біологічні небезпечні фактори від шкідників та їх життєдіяльності;

- фізичні небезпечні фактори - тіла шкідників, яйця, шерсть тощо;

- хімічні небезпечні фактори - необачне використання приманок для контролю шкідників.

Заходи контролю шкідників включають:

1) захист потужності від шкідників шляхом:

- утримання підлоги, стін, стелі, дверей та вікон у належному технічному стані без щілин для попередження доступу шкідників;

- використання захисту вентиляційних отворів та вікон, що відкриваються;

- ущільнення місць потенційного проникнення шкідників;

- установлення решіток на стоки для попередження проникнення шкідників;

- установлення на вікна, що відкриваються, сіток, здатних до захисту від комах із максимальним лінійним розміром отвору не більшим ніж 1,6 мм. Сітки повинні зніматися та піддаватися миттю;

- оснащення дверей, які є зовнішніми та перебувають відкритими протягом тривалого часу, щільною сіткою проти комах;

2) засоби контролю:

- використання в середині приміщень засобів контролю шкідників безотруйної приманки;

- за межами приміщень використання засобів контролю шкідників з отруйною приманкою;

- знищення літаючих комах за допомогою електричного обладнання. Виробники електричного обладнання надають поради щодо розташування, миття та технічного обслуговування такого обладнання;

- застосування клеєвих екранів з лампою для приманювання комах;

3) належна організація роботи:

- перевірка постачання харчових продуктів на забрудненість характерними шкідниками та наявність видимих ознак пошкоджень цілісності упаковки харчових продуктів шкідниками;

- сміттєві баки повинні утримуватись у спосіб, що дає змогу зберігати їх у чистоті та захищеними від доступу шкідників;

- харчові продукти, підготовлені до приготування, розморожуються або охолоджуються, повинні бути належним чином накриті чи знаходитися в контейнерах;

- харчові відходи необхідно негайно поміщати в контейнери із кришками. Дозволяється використовувати контейнери з відкритою кришкою в процесі приготування харчових продуктів. Після закінчення приготування харчових продуктів контейнер повинен бути закритий кришкою;

- зовнішня територія повинна бути чистою та вільною від дикорослої трави;

- контейнери із сміттям на території повинні щільно закриватися кришкою та підтримуватися в чистоті.

Залучення підрядників для контролю шкідників

У разі залучення відповідної організації необхідно ознайомитися з його методами роботи - чи відповідають вони вимогам законодавства та чи є ефективними.

Варто звернути увагу на такі аспекти:

1) договір про контроль шкідників повинен передбачати перевірку наявності всіх характерних шкідників, моніторинг захисту потужності від шкідників та ліквідацію будь-яких наявних шкідників;

2) підрядник повинен надавати консультацію щодо належної організації технологічних процесів та заходів у частині зберігання харчових продуктів для запобігання доступу шкідників;

3) підрядник повинен надавати підтримку у разі екстрених ситуацій;

4) підрядник повинен надавати звіт після кожного візиту. Звіти повинні аналізуватись оператором ринку чи самим підрядником для виявлення невідповідностей, аналізу тенденцій та застосування коригувальних чи запобіжних заходів.

Незважаючи на співпрацю з підрядником, оператор ринку несе відповідальність за ефективність контрольних заходів.

Тому потрібно забезпечити наступне:

- персонал повинен бути поінформованим щодо ознак шкідників та заходів, яких необхідно вжити у разі їх виявлення;

- потрібно вживати негайних відповідних заходів для контролю будь-якої появи шкідників на потужності;

- харчові продукти необхідно перевіряти на наявність шкідників, наприклад, комах у зернових;

- якщо є підстави вважати, що шкідники контактували з обладнанням, поверхнями або посудом, їх необхідно помити, продезінфікувати та висушити;

- якщо є підстави вважати, що шкідники мали будь-який контакт із харчовим продуктом, такий харчовий продукт вважається непридатним для використання та споживання;

- установити причину появи шкідників та усунути її;

- проводити перевірки частіше після застосування корегувальних заходів для перевірки ефективності заходів.

Рекомендовано вести записи щодо:

1) розміщення засобів на плані потужності з метою організації їх належної перевірки та аналізування випадків виявлення шкідників на потужності. Якщо територія і приміщення невеликі за площею, що передбачає використання невеликої кількості засобів контролю шкідників, ефективну перевірку засобів можна здійснювати і без формального документування розміщення засобів на плані потужності;

2) випадків виявлення шкідників у приміщенні, у якому здійснюється поводження із харчовими продуктами;

3) результатів огляду засобів контролю шкідників, їх чищення та заміна приманки.

                             Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь