Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ВІТАМІНИ НАВКОЛО НАС: СТОЛОВИЙ БУРЯК

Дата: 18.03.2024 09:11
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

З давніх давен люди використовували цей овоч, в основному, як лікарську рослину, а вже пізніше як овочеву. Вживали в їжу лише листки, бо коренеплід був несмачний. Багато часу пройшло з тих пір, аж поки отримали буряк із червоним коренеплодом, який має ніжний соковитий м’якуш. Нині буряк столовий — найпоширеніша і найбільш вживана овочева культура, яка має багатий хімічний склад по вмісту поживних речовин.

Сік буряка виявляє спазмолітичну, діуретичну і протисклеротичну дію.  Він стимулює шлункову секрецію і перистальтику кишечника, затримує розвиток мікроорганізмів у кишечнику, сприяє виведенню холестерину, підвищує міцність кровоносних капілярів,  розслаблює спазми судин, виявляє протипухлинні властивості,  регулює обмін речовин в організмі,  позитивно впливає на функції статевих залоз, поліпшує зір.  Відомі й протизапальні та ранозагоювальні властивості соку буряка столового.

Вживання буряка є ефективним при спастичних колітах, атеросклерозі, тиреотоксикозі, аритміях, гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки, атонії кишечника, хронічних запорах.

Червоний буряк містить калій, магній, кальцій, ніацин, залізо і біотин, багатий клітковиною.

Страви з буряка володіють лікувально-дієтичними властивостями, впливають на обмін речовин і кровотворення. Особливо корисно вживати буряк в салатах, борщі людям, які страждають ожирінням, захворюваннями печінки і нирок.

Три столові ложки соку з сирого буряка і картоплі, що приймаються щодня, допомагають здолати неврози, депресивні стани і нервові розлади. Листя буряка знімає головні болі. Потріть в руках буряковий лист і прикладіть його на лоб — через п’ятнадцять хвилин головний біль відступить.

Буряк має протизапальну і ранозагоювальну властивості. Кашку з сирих коренеплодів рекомендують прикладати до пухлин і виразок для їх розм’якшення, а також використовувати для зняття зубного болю. Буряк також вважається відмінним засобом від цинги.

У народній медицині для підвищення рівня гемоглобіну в крові використовували буряк у поєднанні з морквою та чорною редькою. З цих овочів відтискають сік (1:1:1) і зливають у темну пляшку. Обліплюють її тістом і ставлять у духовку або піч «упрівати». Після цього суміш треба пити по 1 столовій ложці тричі на день.

Також червоний коренеплід містить багато йоду.  А це — здоров’я щитоподібної залози — пам’ять, бадьорість, працездатність.

Крім того важливо знати:

Червоний буряк (коренеплід і бадилля) цінне джерело фолату.  Фолат - це основа для утворення натуральної фолієвої  кислоти. Фолієва кислота омолоджує тканини організму і стимулює утворення червоних кров'яних тілець. Особливо корисна фолієва кислота з буряка для вагітних жінок, набагато корисніше, ніж фолієва кислота отримана синтетично. Щоденне вживання буряка дозволяє виключити добавки фолієвої кислоти отриманої штучно.

Лютеїн і зеаксантин містяться в червоному буряку у великій кількості, допомагаючи загальмувати і навіть вилікувати макулярну  дегенерацію і інші хвороби очей, допомагаючи людям похилого віку впоратися з проблемами із зором.

Буряк володіє сильними антиоксидантними, протизапальними властивостями. Овоч використовується для проведення детоксикації організму, завдяки наявності фітонутрієнтів.

Буряк бореться з раком, бадьорить, покращує зір . Корисні властивості столового буряка робить його гідним Вашого раціону харчування. Листя буряка смаком схожі на шпинат і дуже поживні. Листя добре зберігаються в холодильнику і вживаються гурманами в свіжому вигляді, з додаванням невеликої кількості рослинного масла, соку лимона або лайма, приправлені спеціями.

Увага!  Кому не можна вживати буряк.

Цей овоч потрібно виключити людям із захворюваннями нирок і сечового міхура. Щавлева кислота в складі буряка може нашкодити при сечокам'яній хворобі. У коренеплоді багато цукру, тому його потрібно обмежити діабетикам. Не рекомендується продукт при гастриті.

Будьте здорові та не хворійте!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь