Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Запобігання і профілактика післяпологового парезу у корів

Дата: 12.03.2024 09:29
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

Домашня корова для господаря має велике значення, тому завдання кожного власника – не допустити погіршення стану здоров’я, вгодованості й продуктивності тварини.

Щоб корова не захворіла на післяпологовий парез, треба завчасно подбати про природний баланс в її організмі кальцію, фосфору, магнію.

Саме відсутність цього балансу і є головною причиною післяпологового парезу. Клінічними ознаками недуги є хитка хода, тремтіння м’язів, судоми, скреготіння зубами, зниження температури тіла, параліч м’язів голови, внаслідок якого тварина не в змозі приймати корм і воду. Власники тварин повинні слідкувати за породіллю і вже при перших симптомах хвороби  повідомити лікаря і надати тварині першу допомогу поки захворювання не перейшло в тяжку форму прояву хвороби. Тяжка форма післяродового парезу проявляється тим, що у корови порушується координація рухів, знижується температура тіла та шкіри до 35-36 градусів. Корова лежить з закинутою на грудну стінку головою, геть байдужа до всього, з очей виділяються сльози, на поколювання шкіри голкою реакція відсутня. Настає парез язика, глотки, розкривається ротова порожнина, випадає язик, витікає слина, порушується акт ковтання та жуйки.

Якщо не надати своєчасну допомогу, то протягом трьох днів, в 70% випадків, тварина помирає.

          При своєчасному та професійному лікуванні у 90-95% випадків настає повне одужання. Але, зрозуміло, що у ослабленої тварини невелика подальша продуктивність.

Простіше післяпологовий парез попередити, а саме:

-за два тижні до отелу зменшити кількість концентрованих кормів, замінивши їх кормами з високим вмістом вітамінів і мікроелементів, кальцію та фосфору;

-за 5-7 днів до отелу внутрішньом’язово вводять препарати з вітаміном D (кальциферол), який регулює обмін кальцію й фосфору, сприяє всмоктуванню зазначених елементів у травному каналі, і дають по 300-500 г цукру на добу та протягом наступних 3-4 днів після отелу.

Засвоєння мінералів залежить не від кількості кормів, а від здатності організму їх засвоїти.

Обов’язковий моціон у сухостійний період дає змогу запобігти виникненню післяпологового парезу.

В якості профілактики і лікування при захворюваннях, пов’язаних з порушенням метаболізму кальцію, фосфору, магнію необхідно застосовувати препарати, які містять кальцій глюконат, кальцій гліцеросфат, магній хлорид та відновлюють життєво важливий баланс мікроелементів в організмі тварини. Хвору корову потрібно накрити, щоб зменшити втрати тепла і жмутами соломи або сіна розтерти кінцівки, круп і поперек. Якщо лікувальний ефект не настає і тварина не піднімається, то застосовують аерацію повітря в молочну залозу.

    • Наголошуємо на тому, що встановити правильний діагноз та надати кваліфікаційну допомогу може лише ветеринарний лікар.

Коростенське районне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь