Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Вимоги до гігієни персоналу

Дата: 11.03.2024 09:42
Кількість переглядів: 1518

Фото без опису

  Кожна особа, яка працює в зоні поводження із харчовими продуктами, повинна підтримувати високий рівень особистої гігієни.

Здоров'я персоналу

- для підтвердження регулярного проходження медичних оглядів персонал, який працює з харчовими продуктами, повинен надати об'єктивні докази;

- персонал зобов'язаний повідомляти про наявність симптомів захворювання або про наявність таких симптомів в осіб, з якими контактував;

- харчові продукти, з якими контактували особи з ознаками інфекційних захворювань, є непридатними до споживання людиною;

- оператор ринку повинен створити необхідні умови (навчання, відповідальність працівників, наявність належних практик) для розуміння працівниками їх відповідальності;

- співробітники з неускладненими порізами та ранами на руках і на передпліччях повинні носити пов'язки (колір яких відрізняється від кольору харчових продуктів) та одноразові рукавиці;

- усі скарги на здоров'я повинні документуватися.

Миття рук

Персонал повинен мити руки:

- зайшовши до харчоблоку, наприклад, після перерви чи вбиральні;

- при вході в чисту зону (тимчасову чи постійну);

- перед тим, як одягнути рукавиці (якщо використовуються);

- перед початком поводження із харчовими продуктами;

- під час переходу від поводження з одним видом харчових продуктів до іншого;

- після поводження з відходами;

- після спорожнення контейнерів для відходів;

- після контакту з непереробленими м'ясом / свійською птицею / рибою, яйцями, овочами/фруктами;

- після процедури прибирання;

- після чищення столів, миття брудного посуду;

- після завантаження посудомийної машини та перед вивантаженням чистих предметів із посудомийної машини;

- після приймання їжі, напоїв, паління або користування телефоном;

- після торкання порізу або зміни пов'язки;

- після торкання обличчя, волосся; чхання чи кашлю;

- після торкання інших предметів, що можуть бути джерелом забруднення, не зазначених вище;

  Персонал повинен мити руки теплою водою з рідким милом для рук не менше 20 секунд, після чого споліскувати під теплою водою та користуватися рушником одноразового користування, щоб висушити руки, після чого продезінфікувати їх. Миття рук проводиться у спеціально призначеному умивальнику, який не використовується для інших цілей та обладнаний проточною водою через змішувачі для води з температурою не меншою, ніж 40°C, дозатором рідкого мила, одноразовим рушником та дезінфікуючим розчином.

  Використання електричної сушарки не рекомендується в умовах обмеженого простору, у якому існує можливість попадання потоку повітря на харчові продукти чи поверхні, що контактують із ними;

  Необхідно відкривати та закривати крани, якщо вони не є безконтактними, використовуючи паперовий рушник, щоб уникнути повторного забруднення рук.

  Дезінфікуючі засоби для рук не можуть використовуватися замість миття рук.

  Під час застосування одноразових рукавиць потрібно дотримуватися таких правил:

1) необхідно ретельно мити руки до та після використання рукавиць;

2) рукавиці повинні використовуватися лише один раз;

3) змінювати рукавиці в усіх випадках, коли потрібно мити руки;

4) забезпечити зручний доступ персоналу до нових рукавиць;

5) рукавиці повинні бути відмінні за кольором від харчового продукту;

6) нову пару одноразових рукавиць співробітники застосовують у таких випадках:

· між процесами приготування різних харчових продуктів;

· під час переходу від роботи з непереробленими харчовими продуктами до готових для споживання харчових продуктів;

· переходячи від роботи з нехарчовими продуктами до приготування харчових продуктів;

· після прибирання робочого місця, миття посуду;

· після контакту з усім, що може бути джерелом забруднення;

· у разі пошкодження рукавиць;

· після чотирьох годин постійного використання з однотипним харчовим продуктом.

  Усі працівники, які здійснюють поводження з харчовими продуктами, повинні бути проінструктовані щодо основних правил дотримання особистої гігієни:

1) перед початком роботи одягнути чистий санітарний одяг та змінне взуття. Верхній шар санітарного одягу (наприклад, фартух) повинен зніматися під час відвідування туалету, вивезенні сміття чи переміщенні з чистої зони у брудну;

2) волосся повинно повністю бути закритим головним убором, який має запобігти потраплянню волосся в їжу;

3) використання парфумів заборонено;

4) не допускається жодних прикрас на руках та передпліччі, крім гладкої обручки. Ланцюжки чи намисто допускаються лише в разі, якщо вони повністю закриваються санітарним одягом;

5) нігті повинні бути короткі та чисті. Не допускається нанесення штучних нігтів чи покриття лаком;

6) куріння заборонено;

7) після чхання, кашлю, торкання волосся чи тіла - обов'язкове миття рук;

8) приймання їжі повинно бути лише у визначених місцях. Під час роботи можна вживати лише напої, що містяться в ємності з кришкою та соломкою. Жувальні гумки вживати заборонено;

9) особисті речі можна зберігати лише у визначеному місці за межами зон поводження із харчовими продуктами;

10) зберігати домашній та санітарний одяг, вуличне та змінне взуття окремо.

  Персонал, який здійснює поводження з харчовими продуктами, відповідно до розподілу обов'язків повинен пройти навчання перед тим як приступити до роботи.

Орієнтовні теми навчання:

- основні аспекти безпечності харчових продуктів, причини та запобігання харчовому отруєнню;

- зберігання харчових продуктів і важливість дотримання температурного режиму;

- технологія приготування безпечних харчових продуктів та практика з поводження, включаючи заходи зі зменшення ризику перехресного забруднення;

- особиста гігієна та метод ефективного миття рук;

- методи ефективного очищення та дезінфекції;

- контроль шкідників - профілактичні заходи та інші.

Ведення записів

Оператор ринку сам визначає форму та обсяг записів так, щоб уся необхідна інформація була наявною.

Рекомендовано вести такі записи:

1) про випадки наявності ознак інфекційних захворювань (журнал "Здоров'я");

2) підтвердження про проведення навчання.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь