Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Вимоги до гігієни персоналу

Дата: 11.03.2024 09:42
Кількість переглядів: 268

Фото без опису

  Кожна особа, яка працює в зоні поводження із харчовими продуктами, повинна підтримувати високий рівень особистої гігієни.

Здоров'я персоналу

- для підтвердження регулярного проходження медичних оглядів персонал, який працює з харчовими продуктами, повинен надати об'єктивні докази;

- персонал зобов'язаний повідомляти про наявність симптомів захворювання або про наявність таких симптомів в осіб, з якими контактував;

- харчові продукти, з якими контактували особи з ознаками інфекційних захворювань, є непридатними до споживання людиною;

- оператор ринку повинен створити необхідні умови (навчання, відповідальність працівників, наявність належних практик) для розуміння працівниками їх відповідальності;

- співробітники з неускладненими порізами та ранами на руках і на передпліччях повинні носити пов'язки (колір яких відрізняється від кольору харчових продуктів) та одноразові рукавиці;

- усі скарги на здоров'я повинні документуватися.

Миття рук

Персонал повинен мити руки:

- зайшовши до харчоблоку, наприклад, після перерви чи вбиральні;

- при вході в чисту зону (тимчасову чи постійну);

- перед тим, як одягнути рукавиці (якщо використовуються);

- перед початком поводження із харчовими продуктами;

- під час переходу від поводження з одним видом харчових продуктів до іншого;

- після поводження з відходами;

- після спорожнення контейнерів для відходів;

- після контакту з непереробленими м'ясом / свійською птицею / рибою, яйцями, овочами/фруктами;

- після процедури прибирання;

- після чищення столів, миття брудного посуду;

- після завантаження посудомийної машини та перед вивантаженням чистих предметів із посудомийної машини;

- після приймання їжі, напоїв, паління або користування телефоном;

- після торкання порізу або зміни пов'язки;

- після торкання обличчя, волосся; чхання чи кашлю;

- після торкання інших предметів, що можуть бути джерелом забруднення, не зазначених вище;

  Персонал повинен мити руки теплою водою з рідким милом для рук не менше 20 секунд, після чого споліскувати під теплою водою та користуватися рушником одноразового користування, щоб висушити руки, після чого продезінфікувати їх. Миття рук проводиться у спеціально призначеному умивальнику, який не використовується для інших цілей та обладнаний проточною водою через змішувачі для води з температурою не меншою, ніж 40°C, дозатором рідкого мила, одноразовим рушником та дезінфікуючим розчином.

  Використання електричної сушарки не рекомендується в умовах обмеженого простору, у якому існує можливість попадання потоку повітря на харчові продукти чи поверхні, що контактують із ними;

  Необхідно відкривати та закривати крани, якщо вони не є безконтактними, використовуючи паперовий рушник, щоб уникнути повторного забруднення рук.

  Дезінфікуючі засоби для рук не можуть використовуватися замість миття рук.

  Під час застосування одноразових рукавиць потрібно дотримуватися таких правил:

1) необхідно ретельно мити руки до та після використання рукавиць;

2) рукавиці повинні використовуватися лише один раз;

3) змінювати рукавиці в усіх випадках, коли потрібно мити руки;

4) забезпечити зручний доступ персоналу до нових рукавиць;

5) рукавиці повинні бути відмінні за кольором від харчового продукту;

6) нову пару одноразових рукавиць співробітники застосовують у таких випадках:

· між процесами приготування різних харчових продуктів;

· під час переходу від роботи з непереробленими харчовими продуктами до готових для споживання харчових продуктів;

· переходячи від роботи з нехарчовими продуктами до приготування харчових продуктів;

· після прибирання робочого місця, миття посуду;

· після контакту з усім, що може бути джерелом забруднення;

· у разі пошкодження рукавиць;

· після чотирьох годин постійного використання з однотипним харчовим продуктом.

  Усі працівники, які здійснюють поводження з харчовими продуктами, повинні бути проінструктовані щодо основних правил дотримання особистої гігієни:

1) перед початком роботи одягнути чистий санітарний одяг та змінне взуття. Верхній шар санітарного одягу (наприклад, фартух) повинен зніматися під час відвідування туалету, вивезенні сміття чи переміщенні з чистої зони у брудну;

2) волосся повинно повністю бути закритим головним убором, який має запобігти потраплянню волосся в їжу;

3) використання парфумів заборонено;

4) не допускається жодних прикрас на руках та передпліччі, крім гладкої обручки. Ланцюжки чи намисто допускаються лише в разі, якщо вони повністю закриваються санітарним одягом;

5) нігті повинні бути короткі та чисті. Не допускається нанесення штучних нігтів чи покриття лаком;

6) куріння заборонено;

7) після чхання, кашлю, торкання волосся чи тіла - обов'язкове миття рук;

8) приймання їжі повинно бути лише у визначених місцях. Під час роботи можна вживати лише напої, що містяться в ємності з кришкою та соломкою. Жувальні гумки вживати заборонено;

9) особисті речі можна зберігати лише у визначеному місці за межами зон поводження із харчовими продуктами;

10) зберігати домашній та санітарний одяг, вуличне та змінне взуття окремо.

  Персонал, який здійснює поводження з харчовими продуктами, відповідно до розподілу обов'язків повинен пройти навчання перед тим як приступити до роботи.

Орієнтовні теми навчання:

- основні аспекти безпечності харчових продуктів, причини та запобігання харчовому отруєнню;

- зберігання харчових продуктів і важливість дотримання температурного режиму;

- технологія приготування безпечних харчових продуктів та практика з поводження, включаючи заходи зі зменшення ризику перехресного забруднення;

- особиста гігієна та метод ефективного миття рук;

- методи ефективного очищення та дезінфекції;

- контроль шкідників - профілактичні заходи та інші.

Ведення записів

Оператор ринку сам визначає форму та обсяг записів так, щоб уся необхідна інформація була наявною.

Рекомендовано вести такі записи:

1) про випадки наявності ознак інфекційних захворювань (журнал "Здоров'я");

2) підтвердження про проведення навчання.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь