Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж: періодичність, вартість та роботи, які включає послуга

Дата: 06.03.2024 08:31
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж є критично важливим для безпеки людей. Стан системи має контролюватися професіоналами, інакше стрімко зростає ризик аварій. Тому, наприкінці вересня 2023 року Міністерство енергетики України затвердило «Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків».

Найчастіше мешканці багатоквартирних будинків цікавляться питаннями періодичності, вартості та того, який перелік робіт включає дана послуга. Тож, газовики надають роз'яснення щодо даних запитів споживачів.

Періодичність виконання робіт залежить від строку експлуатації мереж. Так, внутрішньобудинкові мережі, строк експлуатації яких складає до 25 років, мають обслуговуватись один раз на 5 років. Якщо строк експлуатації понад 25 років – раз на 3 роки. Усі ці моменти буде враховано під час формування графіку робіт по всіх об’єктах.

Відповідно, платіжка за ТО надходитиме один раз на 3 або 5 років та стосуватиметься лише багатоквартирних будинків та гуртожитків. Розрахунки на оплату будуть надаватись у тому місяці, у якому буде проводитись технічне обслуговування за визначеним графіком.

Оплата розраховується за єдиним підходом, визначеним НКРЕКП. Вона формується на основі технічного обслуговування будинку та залежить від обсягу робіт для конкретно будинку.  Зокрема, плата відкрито публікується на сайті компанії, що проводить обслуговування.

Послуга технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж включає в себе:

●         Планове випробування систем на щільність.

●         Технічне обслуговування систем газопостачання, запірних пристроїв, газовикористовуючого обладнання, призначеного виключно для опалення місць загального користування.

●         Перевірку на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання.

●         Усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

 

 

Додаємо також перелік документів, якими регулюється питання технічного обслуговування.

•          Наказ Міністерства енергетики України від 29.09.2023 №292 «Про затвердження Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку».

•          Постанова НКРЕКП від 05.12.23 р. № 2291 «Про затвердження Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та внесення змін до Кодексу газорозподільних систем».

•          Методологія розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт і послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків.

Газовики вкотре наголошують на дотриманні правил безпечного використання газу у побуті та відповідальному споживанні енергоресурсу!

 

Прес-центр

Житомирської філії ТОВ "Газорозподільні мережі України"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь