Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

#Тияк: Бачу, що близька людина переживає стрес. Як я можу зарадити?

Дата: 21.02.2024 12:14
Кількість переглядів: 87

 

Фото без опису

 

Розпочніть зі спокійної розмови: запитайте, що людина відчуває, що її тривожить. Скажіть, що реакції на стрес бувають різні й усі вони нормальні. Запропонуйте прості техніки самодопомоги: вправи для самозаспокоєння, наприклад на повільне дихання або ж на зменшення напруги в тілі.

 

Це порада з циклу матеріалів про ментальне здоров’я, які опубліковані на порталі «Дія. Безбар’єрність» (https://bf.diia.gov.ua/articles/bachu-shcho-blyzka-liudyna-perezhyvaie-stres-iak-ia-mozhu-ii-dopomohy). За словами авторів, найкращий спосіб підтримати – допомогти людині подбати про себе. Наприклад, попросити її згадати, що допомагало в минулому, коли вона переживала схожий стан.

 

Статті розповідають про подолання тривоги, способи підтримання себе та близьких. Якщо вам легше сприймати інформацію з відео, стануть у пригоді техніки самодопомоги від українських зірок (https://bf.diia.gov.ua/articles/skazhy-chesno-ty-iak-tekhniky-samodopomohy-vid-ukrainskykh-zirok), про які йдеться вище. Або ж прості стратегії, як перемогти стрес (https://bf.diia.gov.ua/articles/yak-peremohty-stres-prosti-stratehii-dopomohy-u-serii-animatsiinykh-videorolykiv), у коротких анімованих роликах.

 

Важливий матеріал – докладне пояснення того, як може допомогти з проблемами ментального здоров’я сімейний лікар (https://bf.diia.gov.ua/articles/chy-mozhe-simeinyi-likar-dopomohty-z-problemamy-mentalnoho-zdorovia). До речі, у період воєнного стану для звернення до такого лікаря декларація необов’язкова. Бо ж кожен українець має право на підтримку, особливо якщо через російське вторгнення мусив залишити рідний дім і втратив зв’язок зі своїм лікарем.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь