Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Доводимо до відома сільськогосподарських підприємств, землекористувачів усіх форм власності про необхідність проведення агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення у 2024 році

Дата: 08.02.2024 13:30
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

            Доводимо до відома сільськогосподарських підприємств, землекористувачів усіх форм власності про необхідність проведення агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення у 2024 році відповідно до Положення про моніторинг ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України від 26.02.2004 №51.

Агрохімічний паспорт поля, земельної ділянки – це документ, в якому фіксуються початкові та поточні рівні забезпечення поживними речовинами ґрунтів, рівні їх забруднення токсичними речовинами та радіонуклідами.

Об’єктами агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення є:

  • рілля, у тому числі зрошувана, осушена;
  • сіножаті і пасовища;
  • багаторічні насадження.

Агрохімічна паспортизація орних земель здійснюється через кожні 5 років, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень – через кожні 5-10 років.

 Дані агрохімічної паспортизації земель використовуються в процесі регулювання земельних відносин при:

  • передачі у власність або наданні в користування, в тому числі оренду, земельної ділянки;
  • зміні власника земельної ділянки або землекористувача;
  • проведенні грошової оцінки земель;
  • визначення розмірів плати за землю;
  • здійсненні контролю за станом родючості ґрунтів.

 

Агрохімічне обстеження та періодичне поновлення показників у паспорті є необхідністю для різних категорій землевласників та землекористувачів:

- фермери та власники особистих селянських господарств, які господарюють на власних чи родинних паях.

- власники паїв, які надають свої наділи в оренду. Передавши його орендареві, саме агрохімічний паспорт є єдиним способом оцінити якість ґрунтового покриву до передачі та при поверненні з оренди земельного наділу.

- орендарі, які беруть земельну ділянку з метою використання у товарному виробництві та отримання прибутку.

         Агрохімічний паспорт поля, земельної ділянки видається у двох примірниках, один з яких зберігається у землевласника або землекористувача, а інший – в центральному органі виконавчої влади з питань формування та забезпечення аграрної політики.

            Проведення агрохімічної паспортизації земель покладено на державну установу «Інститут охорони ґрунтів України» та обласні філії відповідно до наказу Мінагрополітики України від 20.03.2013 року №198 «Про перейменування та затвердження нової редакції Положення про державну установу «Інститут охорони ґрунтів України».

              Відповідно до п.6.2 Положення про моніторинг ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України від 26.02.2004 №51 фінансування заходів з агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення проводиться за рахунок державного бюджету з видатків, передбачених на їх фінансування, за рахунок землевласників, землекористувачів та інших джерел фінансування.

              Житомирська філія ДУ «Держґрунтохорона» єдина державна установа в області, яка здійснює агрохімічну паспортизацію земель сільськогосподарського призначення, надає наукові рекомендації агровиробникам з ефективного використання сільськогосподарських угідь, застосування добрив.

                   Рекомендуємо співпрацю з Житомирською філією державної установи «Інститут охорони ґрунтів України». Для розробки агрохімічного паспорта отримання більш детальної інформації звертатися: пр.. Миру, 21, м. Житомир, 10020


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь