Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЛЕЙКОЗ ВРХ. Про що варто знати!

Дата: 01.02.2024 08:11
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

Серед вірусних захворювань сільськогосподарських тварин лейкоз великої рогатої худоби посідає одне з основних місць в Україні і на Житомирщині.

Лейкоз – інфекційна, з повільним перебігом хвороба, яка характеризується ураженням кровотворної системи, утворенням пухлиноподібних новоутворень в органах і тканинах організму.

Інфекційне захворювання, за рахунок широкого розповсюдження, наносить світовому скотарству значних збитків. Він представляє потенційну небезпеку, особливо генофонду племінного молочного тваринництва, так як реєструється у високопродуктивних тварин найбільш цінних молочних порід.

Як передається захворювання? При лейкозі великої рогатої худоби існує два шляхи передачі вірусу: вертикальний – від матері до плоду і горизонтальний – від однієї тварини до іншої.

Вертикальний шлях зараження характеризується передачею вірусу від матері до плоду під час внутрішньоутробного (пренатального) розвитку в останні 6 місяців вагітності. Але пренатальна передача лейкозу ВРХ не перевищує 20-ти випадків із кожної сотні можливих.

Основним у поширенні  інфекції в природних умовах є горизонтальний шлях – контактна передача. Вірус лейкозу може передаватися від однієї тварини до іншої внаслідок спільного випасання худоби, контакту тварин між собою, користування загальним  водопоєм, через молоко, посуд.

За характером перебігу розрізняють гостру, підгостру і хронічну форму лейкозу. Гостра форма частіше виникає у молодняка віком 1,5–3 міс. Загибель тварин може наступати через декілька годин або тижнів з моменту інфікування, характерні ознаки хвороби можуть не проявлятися клінічно. Необхідно відмітити, що гострий і підгострий перебіги зустрічаються досить рідко. При хронічній та повільній формах лейкозу тварини живуть роками.

Чи можна пити молоко від лейкозної корови? Молоко від хворої на лейкоз корови можна вживати тільки пастеризованим або кип’яченим. У хворих на лейкоз корів молочна продуктивність і якість молокопродуктів знижується. Продаж молока державі та на ринку від хворої корови суворо забороняється! Як і випас корів у загальному стаді!

Тому важливою умовою профілактики і боротьби з лейкозом ВРХ є своєчасна і достовірна діагностика.

Чи лікується лейкоз  у ВРХ? Лікування поки що відсутнє. Не має безпечних і ефективних профілактичних вакцин проти захворювання.

Профілактика захворювання. Вірус лейкозу стійкий до дії низьких температур, але чутливий до дії високих температур – кип’ятіння, пастеризації. Тому санітарна обробка і знезараження інструментів, господарського інвентарю та приміщень дезінфікуючими  розчинами є одним із шляхів профілактики зараження лейкозом.

Пам’ятайте! Лейкоз у ВРХ – не вирок! За правильного підходу до справи, виконання рекомендацій Держпродспоживслужби медицини є можливість якомога швидше оздоровити тваринництво від хвороби.

Також дотримуйтеся таких простих правил:

–        продаж, закупівлю худоби, здачу на забій проводьте тільки з відома Держпродспоживслужби,

–        при завезенні худоби з інших регіонів обов’язкове тридцятиденне карантинування з дослідженням на лейкоз,

–        власникам тварин обов’язково слід проводити ідентифікацію, регулярне обстеження ВРХ на лейкоз, починаючи з 6 – місячного віку,

–        при виявленні захворювання, рекомендовано здавати худобу на забій з подальшим проведенням дезінфекції приміщення.

Шановні утримувачі великої рогатої худоби! Будь-яку інформацію та фахову консультацію з вищезазначеної тематики, можна отримати лише у спеціалістів ветеринарної медицини.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь