Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

УЧАСТЬ У ВИХОВАННІ ДИТИНИ ТОГО З БАТЬКІВ,ХТО ПРОЖИВАЄ ОКРЕМО

Дата: 26.01.2024 13:35
Кількість переглядів: 125

Фото без опису

Відповідно до ст. 153, 157 Сімейного кодексу України мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом. Питання виховання дитини вирішується батьками спільно, крім випадку, передбаченого частиною п’ятою статті 157. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини. 🔴Є декілька варіантів визначення участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від дитини:

✅укладення договору щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Невиконання зазначеного договору одним із батьків є підставою для притягнення його до відповідальності, передбаченої законом.

✅вирішення органом опіки та піклування спору щодо участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї. 

      У разі виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини один із батьків, що проживає окремо від дитини, відповідно до п. 73 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866, подає службі у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини:

➡️заяву,

➡️копію паспорта,

➡️довідку з місця реєстрації (проживання),

➡️копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (в разі наявності),

➡️копію свідоцтва про народження дитини.

      Працівник служби у справах дітей проводить бесіду з батьками, у разі можливості з іншими родичами дитини, а також звертається до соціального закладу та/або фахівця із соціальної роботи щодо забезпечення проведення оцінки потреб батьків з метою встановлення здатності матері, батька виконувати обов’язки щодо виховання дитини та догляду за нею.

      Після з'ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини, служба у справах дітей складає висновок. Участь у вихованні дитини та у разі потреби порядок побачення з дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї, встановлюються рішенням виконавчого органу міської, селищної, сільської ради з урахуванням висновку служби у справах дітей.

✅вирішення судом спору щодо участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї. Під час розгляду судом спорів між батьками щодо виховання дитини виконавчий орган міської, селищної, сільської ради подає суду письмовий висновок про способи участі одного з батьків у вихованні дитини, місце та час їх спілкування, складений на підставі відомостей, одержаних службою у справах дітей в результаті проведення бесіди з батьками, дитиною, родичами, які беруть участь у її вихованні, обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються зазначеної справи.

❗️❗️❗️Один із батьків має право звернутися до суду також у разі якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

❗️❗️❗️Під час вирішення спору до уваги береться ставлення батьків до виконання своїх обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров’я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров’я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною у присутності іншої особи.

     ❌У випадку невиконання рішення суду про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та її вихованні тим з батьків, з ким проживає дитина, інший з батьків має право звернутися з відповідним рішенням до державної виконавчої служби для відкриття виконавчого провадження.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь