Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

МІОКАРДІОДИСТРОФІЯ: ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 25.01.2024 15:48
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

Міокардіодистрофія  (синонім  дистрофія міокарда) - ураження серцевого м'яза, пов'язане з порушенням  обміну речовин.  Міокардіодистрофія виникає при недостатньому постачанні міокарда киснем, тривалій  перевтомі серцевого м'яза, при  вітамінній  недостатності,  порушенні білкового, вуглеводного і електролітного обміну, при ендокринних розладах та інтоксикаціях. Вона спостерігається при коронарному атеросклерозі, вадах серця, анемії, печінкової недостатності, уремії, діабеті, тиреотоксикозі та при багатьох інших захворюваннях.

Причинами міокардіодистрофії  у новонароджених та дітей раннього віку можуть бути перинатальна  енцефалопатія, внутрішньоутробні інфекції, синдром  дезадаптації серцево-судинної системи на тлі гіпоксії.  У спортсменів  міокардіодистрофія може виникати внаслідок надмірного фізичного перевантаження  (патологічне спортивне  серце).

Види симптомів при міокардіодистрофії:

1. Болі в серці. На відміну від болів при ішемічній хворобі серця,  больові відчуття не пов’язані з фізичним навантаженням, не носять   гнітючого  характеру,  відрізняються більшою тривалістю, не знімаються (перериваються) нітратами.  На відміну від болів при ураженні плеври (оболонки легень), не пов’язані з  актом дихання і кашлем. На відміну від  болів при ураженні хребта, не пов’язані з рухами в корпусі. Але можуть, як  і плевральні  хребетні болі,  блокуватися  знеболюючими і протизапальними засобами.

2. Задишка – відчуття нестачі повітря. Як і при більшості інших захворювань із задишкою, остання зазвичай наростає при навантаженні.

3. Набряки. Як і при більшості інших захворювань серця, набряки частіше локалізуються на нижніх кінцівках і наростають до вечора.

4. Порушення ритму серця. Можуть відзначатися напади серцебиття, неприємні відчуття перебоїв, зупинки серця, запаморочення, рідко – непритомність.

Профілактика

Насамперед  профілактика дистрофії міокарда повинна складатися з лікування захворювання, на тлі якого вона виявилася.

Крім цього, профілактичні методи включають:

• прийом  лікарських засобів у межах норми;

• відмова від спиртних напоїв та куріння;

• щоденні фізичні заняття, але у міру можливостей кожної людини;

• уникнення переохолодження чи перегрівання організму;

• проходження медичного огляду двічі на рік;

• вживання в їжу білка та вітамінів;

• зниження калорійності їжі (намагатися не харчуватися фаст-фудом, добовий прийом рідини щонайменше повинен становити 1 літр).

Важливо знати

Вірусні інфекції верхніх дихальних  шляхів (особливо сезонний грип, коронавірусна інфекція)  можуть спричиняти порушення метаболізму в серцевому  м'язі.  Тому дуже важливо пройти  своєчасне щеплення від  даних інфекцій  та не допустити можливих  патологічних ускладнень у Вашому  організмі.

Будьте здорові та бережіть себе!

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь