Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Звіт про діяльність служби у справах дітей Лугинської селищної ради за 2023 рік

Дата: 16.01.2024 14:12
Кількість переглядів: 184

Впродовж 2023 року діяльність служби у справах дітей Лугинської селищної ради (далі-служба) була спрямована на виконання функцій та завдань щодо захисту законних прав та інтересів дітей, з дотриманням законодавчих та нормативно-правових актів України.

З метою забезпечення прав дітей та реалізації права громадян на отримання повної та достовірної інформації про дітей, які можуть бути усиновлені або влаштовані в їхні сім’ї, а також для накопичення, зберігання, обліку, пошуку та використання даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, опікунів, піклувальників, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, проводилася відповідна робота в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти».

Станом на 01.01.2024 на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (далі-первинний облік), служби перебуває 64 статусні дитини (34 дитини-сироти та 30 дітей, позбавлених батьківського піклування) та 3 малолітні дитини, які залишились без батьківського піклування.

Впродовж 2023 року  на первинний облік  взято 11 дітей, які залишились без батьківського піклування. На підставі відповідних документів 10 дітей, залишених без батьківського піклування, отримали статус  дитини-сироти та 3 – статус дітей, позбавлених батьківського піклування. В зв’язку з досягненням повноліття 5 статусних дітей було знято з даного обліку.

Із 64 статусних дітей, 61 дитина перебуває в сімейних формах виховання, що становить 95,3 відс., в тому числі:

  • 54 – під опікою та піклуванням;
  • 3 –   в дитячих будинках сімейного типу;
  • 4 –  в прийомній сімї.

Двоє статусних дітей перебувають в навчально-реабілітаційному центрі для дітей та одна дитина навчається в професійно-технічному навчальному закладі на повному державному забезпеченні.

На підставі графіка здійснення контролю за станом утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та з метою розгляду повідомлень, відвідано 30 сімей та обстежено житлово-побутові  умови проживання 57 дітей-сиріт, дітей, позбавлених та залишених без батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, сім’ях родичів на території Лугинської селищної ради та складено відповідні акти.

З нагоди Міжнародного Дня захисту дітей 1 червня 2023 року працівниками служби організовано проведення зустрічі керівництва селищної ради та представників підприємств з дiтьми-сиротами, дiтьми, позбавленими батьківського піклування, - випускниками 11-х класів загальноосвiтнiх навчально-виховних закладів селищної ради, та їх піклувальниками. П’ять випускників тримали матеріальну допомогу, також їм було запропоновано допомогу та підтримку від органу опіки та піклування  Лугинської селищної ради у вирішенні проблемних питань при вступі до вищих навчальних закладів України, в т.ч. області, враховуючи норми законодавства про належні пільги дітям даної категорії.

Впродовж  звітного періоду начальником служби підготовлено позовну заяву органу опіки та піклування Лугинської селищної ради про позбавлення батьківських прав матері відносно двох дітей. Також, працівники служби представляли інтереси дітей в судах та неодноразово направляли заяви, клопотання по багатьох справах, які розглядалися та розглядаються в судах з метою захисту законних прав та інтересів дітей.

Станом на 01.01.2024  в службі у справах дітей обліковується 93 дитини, які перебувають у складних життєвих обставинах (далі-СЖО), та які виховуються у 34 сім’ях де у 30 сім’ях батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. За 2023 рік знято з обліку служби 9 дітей, що перебували на обліку, як діти СЖО та досягли повноліття. Впродовж  поточного року на облік служби було взято 2 дітей, батьки яких ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків та 8 дітей, які отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та зазнали психологічного насильства.

З метою попередження дитячої бездоглядності безпритульності, контролю за умовами проживання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, працівниками служби спільно з інспектором ювенальної превенції Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області та поліцейськими офіцерами Лугинської селищної ради за звітний період проведено 33 профілактичних рейди-обстежень та обстежено 63 сім’ї, в яких виховується 151 дитина. За результатами рейдів-обстежень оформлено звіти. До батьків, які систематично вживають алкогольні напої, не виконують батьківські обов’язків щодо виховання дітей, здійснюються заходи профілактичного, виховного, адміністративного характеру, в т.ч. попереджено 40 батьків, ініційовано притягнень до адміністративної відповідальності 40 батьків. Під час проведення даних рейдів здійснюються перевірки роботи розважальних та торгівельних закладів щодо виявлення порушень правил торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.  Виявлено 4 факти продажу алкогольних напоїв неповнолітнім та притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.178 батьків.

У  2023 році працівниками служби спільно з працівниками ювенальної превенції та поліцейськими офіцерами Лугинської селищної ради проведені 2 інформаційні зустрічі з учнями Лугинського ліцею та Лугинського ліцею №2, на яких виносилось питання  суспільства до проблем подолання насильства в сім’ї та в дитячому середовищі.

На постійному контролі служби перебуває питання залучення дітей до навчання. Протягом 2023 року надійшло 3 повідомлення із навчальних закладів, щодо тривалих пропусків навчальних занять учнями. З неповнолітніми та їх батьками проведено профілактично-роз’яснювальну роботу, в тому числі на засіданні комісії з питань захисту прав дитини селищної ради.

Станом на звітну дату одна дитина перебуває на  профілактичному обліку сектору ювенальної превенції Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області, як дитина яка неодноразово самовільно залишала постійне місце проживання. З дитиною та її батьками проведено профілактично-роз’яснювальні заходи.

Впродовж 2023 року організовано та проведено 13 засідань комісії з питань захисту прав дитини Лугинської селищної ради, на яких було розглянуто 46 питань, в тому числі щодо встановлення опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, надання дозволів на вчинення правочинів щодо нерухомого майна і інтересах дітей, надання висновків про доцільність/недоцільність позбавлення батьків батьківських прав відносно дітей, надання дозволів щодо реєстрації місця проживання дітей без згоди батька, влаштування дитини, яка залишилась без батьківського піклування, в сім’ю біологічного батька, влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування, до навчально-реабілітаційного центру на повне державне забезпечення, неналежного виконання батьками батьківських обов’язків по відношенню до дітей, взяття під соціальний супровід прийомних сімей та сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах,  надання внутрішньо переміщеним дітям статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, усунення перешкод у спілкуванні батька з донькою, баби та діда з онукою, затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та ін. За результатами розгляду питань було підготовлено та затверджено відповідні рішення, більшість з яких, в подальшому, затверджено на засіданнях виконавчого комітету селищної ради.   

Протягом звітного року працівниками служби проводився прийом громадян та розгляд звернень громадян, надавалась інформація на листи та доручення керівництва облдержадміністрації, райдержадміністрації, ССД ОДА, селищної ради та ін., проводилась підготовка та направлення щотижневих, щомісячних інформацій, квартальних та річного звітів, листів до старостатів громади, учбових закладів, закладів охорони здоров’я тощо, про надання необхідних документів з метою поповнення особових справ дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь