Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

В Україні зафіксовано спалах грипу птиці!

Дата: 16.01.2024 09:20
Кількість переглядів: 259

Фото без опису

В Україні зафіксовано спалах грипу птиці!

 

Головні управління Держпродспоживслужби в Сумській та Кіровоградській областях повідомляють, про випадки реєстрації випадків грипу свійської птиці в особистих підсобних птахогосподарствах (звіт від 12.01.2024 № 000310 м.п.м./24 Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи про результати досліджень патологічного /біологічного матеріалу/ об’єктів навколишнього середовища від свійської птиці (5 голів курей), виявлено РНК вірусу грипу типу А субтипу H5N1 з підсобного господарства жителя села Товста, Сумського району, Сумської області та звіти від 13 січня 2024 року № 100177 п.м/24, № 100178 п.м/24, № 100179 п.м/24 Черкаської регіональної державної лабораторії ДПСС про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від свійської птиці (5 голів курей, 3 голови качок), виявлено РНК вірусу грипу птиці типу А підтипу Н5 з особистих птахогосподарств жителів села Новий Стародуб Петрівської територіальної громади Олександрійського району Кіровоградської області).

Нагадуємо, що Грип птиці — висококонтагіозне вірусне захворювання птиці, яке у диких птахів може перебігати безсимптомно, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель. Існує ризик передачі хвороби людині.

Держпродспоживслужба наголошує, що дотримання вимог біобезпеки – найбільш ефективний захід для уникнення зараження поголів’я грипом птиці як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах.

Про вимоги, передбачені Ветеринарно-санітарними правилами для птахівницьких господарств, і вимоги до їх проектування та Ветеринарно-санітарними вимогами утримання птиці в особистих селянських господарствах зазначено в попередній публікації: https://lugynska-gromada.gov.ua/news/1704698841/

При виявленні перших ознак захворювання чи незвичної поведінки птиці, особливо у випадку масової загибелі домашньої чи дикої птиці, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби за місцем виявлення такої птиці.

                                                     Коростенське районне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь