Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЯК ДОПОМОГТИ ПРИ ОТРУЄННІ ЧАДНИМ ГАЗОМ

Дата: 14.12.2023 10:17
Кількість переглядів: 197

Фото без опису

 

Чадний газ — безколірний газ без запаху. Він  складається в основному з окису вуглецю, який утворюється в результаті неповного згорання різних видів палива: вугілля, дров, нафти, природного газу.

До отруєння може привести неправильне користування  побутовими печами, якщо не щільно закрити дверцята і забути витягнути заслінку труби, а також  якщо піч несправна.

До накопичення чадного газу в приміщенні та отруєння ним може призвести неправильне користування газовими приладами та користування несправними газовими приладами.  

Оскільки окис вуглецю не має запаху і не подразнює верхні дихальні шляхи, людина не відчуває його при диханні, і тому отруєння настає непомітно. Головна небезпека полягає в тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, заміняє кисень, що міститься в еритроцитах. Внаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування (гіпоксія).

 

5   правил першої допомоги

1. При отруєнні чадним газом потерпілого необхідно винести на свіже повітря, покласти під голову подушку, розстебнути  комір і пояс.    

2. Найкращий засіб при цьому отруєнні - довготривале вдихання кисню.

3. Якщо є можливість, потрібно принести з аптечки кисневу подушку. На голову і груди кладуть холодний компрес і змочений холодною водою шматок тканини, рушника, носової хустинки.

4. При втраченій свідомості, дають нюхати змочену нашатирним спиртом вату, але обережно, щоб не завдати опіків. Якщо потерпілий не дихає, або дихання швидко погіршується -  потрібно зразу приступати до проведення штучного дихання за методом «рот в рот», або «рот в ніс». 

 5. Якщо потерпілий при свідомості, його потрібно напоїти міцним  чаєм чи кавою. Ні в якому випадку не можна давати алкоголю.

 

Після надання першої допомоги потерпілого необхідно швидко відправити у лікарню, викликавши машину «швидкої медичної допомоги» за телефоном «103».

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь