Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЯК ОТРИМАТИ ЛІКУВАННЯ ВІД ВІЛ-СНІД: ІНСТРУКЦІЯ

Дата: 05.12.2023 09:44
Кількість переглядів: 108

 

Тема ВІЛ у сучасному суспільстві вже давно позбавлена упереджень, адже лікування та специфічна противірусна терапія дозволяє жити абсолютно вільне нормальне життя.

Які види є терапії та профілактики, та як їх отримати?

Важливо знати, що препарати для профілактики та терапії ВІЛ держава надає безоплатно.

Якщо ви маєте високий ризик зараження ВІЛ в конкретній ситуації, можна скористатися профілактичною терапією. Вона є 2 типів:

1. Доконтактна профілактика ВІЛ (PrEP) — це приймання антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ. Якщо людина має високий ризик інфікування ВІЛ, за умови прийому PrEP і використання презервативу, вона має понад 99% захисту від передачі ВІЛ статевим шляхом. Більше про це читайте тут – https://prep.phc.org.ua/

2. Медикаментозна постконтактна профілактика – приймання антиретровірусних препаратів не пізніше 72 годин після:

• незахищеного статевого контакту;

• поранення інструментами, зброєю, забрудненими кров’ю або такими біологічними рідинами, як слина із домішками крові, виділення статевих органів тощо.

Якщо ви маєте ВІЛ-позитивний статус, вам необхідна антиретровірусна терапія (АРВ-терапія) — ліки, які дозволяють досягти максимального пригнічення розмноження ВІЛ в організмі. Ця терапія потребує щоденного приймання препаратів, без винятків і пропусків протягом усього життя, але вона дозволяє жити повноцінно, народжувати вільних від ВІЛ дітей і не передавати вірус партнерові чи партнерці.

 

Як отримати лікування?

Звернутися до закладу охорони здоров’я чи кабінету довіри. Найближчий заклад можна знайти на сайті: https://prozdorovia.in.ua/de-projty-test/

Якщо експрес-тест позитивний, вам проведуть додаткові аналізи на ВІЛ. В разі підтвердження інфекції проведуть повний комплекс обстежень, необхідних для спостереження за людиною, яка живе з ВІЛ. У цих же закладах вам призначать АРВ-терапію.

Далі – вам складуть індивідуальний план лікування, іноді одночасно з ліками АРВ-терапії потрібні додаткові препарати, що знижують ризик розвитку супутніх захворювань.

Центр профілактики і боротьби зі СНІДом вашої громади видасть комплекс ліків на пів року, і ви почнете терапію за призначеною схемою.

Корисну інформацію про АРВ-терапію ви можете знайти на сайті https://findart.phc.org.ua/ та за телефоном загальнонаціональної гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІДу – 0 800 500 451.

Не відкладайте діагностику ВІЛ! Дізнатися про ВІЛ не лячно – лячно не дізнатися вчасно. Лікування дозволяє людині з ВІЛ жити повноцінним життям, тривалість якого обмежується лише природними процесами старіння!

Міністерство охорони здоров’я України

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь