Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Правила роботи закладів громадського харчування, про які варто пам’ятати споживачеві

Дата: 30.11.2023 16:00
Кількість переглядів: 179

Фото без опису 

  Держпродспоживслужба звертає Вашу увагу, що права та обов’язки відвідувачів ресторанів, кафе та інших закладів громадського харчування регламентуються законами України «Про захист прав споживачів» та «Про безпечність та якість харчових продуктів».

  Крім цього, в Україні діють Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, якими встановлено основні вимоги щодо роботи суб'єктів господарської діяльності (закладів, підприємств) усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері ресторанного господарства.

  Основні вимоги з цих правил:

  • заборонено встановлювати суму мінімального замовлення і пропонувати споживачу обов’язковий асортимент продукції. Ніхто не має права обмежувати споживачів у виборі;
  • у разі попереднього замовлення банкету, заклад ресторанного господарства зобов’язується гарантувати виконання замовлення в обумовлені із замовником терміни або повідомити замовника не пізніше ніж за п’ять днів про неможливість його виконання. Проте якщо споживач відмовився від обслуговування в день проведення заходу, тоді він зобов’язаний викупити замовлену продукцію, яка не може бути продана іншим споживачам;
  • за збереження речей споживачів в гардеробі закладу харчування відповідальність несе суб’єкт господарської діяльності;
  • плату за супутні послуги, наприклад за музичне оформлення або обслуговування офіціантом Вашого столика, необхідно здійснювати тільки в тому випадку, якщо про це було повідомлено відвідувачу до того, як він вирішив скористатися послугами ресторану, кафе. Цю умову має бути розміщено на видному місці біля входу, або на перших сторінках меню. У разі, коли в рахунок автоматично включається вартість певних послуг (без попередження) і клієнтів просто позбавляють можливості вибирати відвідувати заклад за даних умов чи ні – споживач має право не оплачувати такі послуги, тому ще це є порушенням прав споживача;
  • також в меню має бути інформація стосовно розцінок за розбитий посуд. Оскільки коли клієнт приходить у заклад громадського харчування, то автоматично укладає публічний договір із власником, приймає правила цього закладу і ці правила мають бути до нього донесені. В іншому випадку - власник не може вимагати від клієнтів відшкодування збитків, наприклад, за розбиту склянку чи тарілку.

  В разі порушення Ваших прав споживача при відвідуванні закладу ресторанного господарства, проблемні питання вирішуються на місці шляхом перемовин із керівником (адміністратором) такого закладу або, якщо питання не вирішено на місці – шляхом надіслання відповідного письмового звернення суб’єкту господарювання, який провадить підприємницьку діяльність у закладі, інформація про якого наведена в куточку покупця.

  Якщо ви вважаєте, що ваші права споживача порушено - звертайтесь до Держпродспоживслужби або до її територіальних органів.

  Також нагадуємо, що споживач може звернутися за захистом своїх прав до суду.

 

                            Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь