В Україну завезли отруйні мандарини
Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє про отримання інформаційного повідомлення через систему швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 20 листопада 2023 року № 2023.8018 стосовно виявлення диметоату в мандаринах з Єгипту, що експортувались з Греції.
Експортером є DROSERO TRADE S.M. P.C., Giannitsa) до України (отримувач: ТОВ «Фудком», вул. Залізничне шосе 57, м. Київ, 01014; місце доставки: с. Мартусівка, Бориспільський район, Київська обл.).
Як встановили служби Греції, цитрусові мають пестицид диметоат, допустима норма якого перевищена у 33 рази. Через це греки не дозволили розміщувати отриману партію мандаринів у своїх магазинах і супермаркетах. Препарати на основі пестициду диметоату мають 3 клас небезпеки для людини і 1 клас небезпеки для бджіл.
Довідка. Диметоат — це пестицид, який не дозволений для використання в Європейському Союзі, він належить до класу фосфорорганічних сполук (складний ефір фосфорної кислоти). Має системну активність, кишкову і контактну дію. Є інгібітором холінестерази, діючи на нервову систему та викликаючи пригнічення дихання та серцевої діяльності. Завдяки системній дії проникає всередину рослин і знищує шкідників.
Добриво диметоад застосовується для боротьби з рослиноїдними кліщами, попелицями, трипсами й іншими сисними шкідниками на багатьох сільськогосподарських культурах.
Попереджамо операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області за адресою: вул. Грушевського, 104, м. Коростень, Коростенський р-н, Житомирська обл., 11500, тел. (04142) 5-86-36 e-mail: uprav_vetkor@i.ua або вул. Горького, 8/42, смт Лугини, 11301, тел. (04161) 9-11-17, e-mail: vet_lug@ukr.net, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".