Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Блошиний дерматит у кішок: симптоми, лікування, профілактика

Дата: 22.11.2023 10:14
Кількість переглядів: 175

Фото без опису Фото без опису

Блошиний дерматит - поширене шкірне захворювання, яким страждають як кішки, так і собаки. Незважаючи на те, що існує досить багато ефективних способів лікування і профілактики цієї хвороби, недооцінювати її небезпеку вкрай не рекомендується.

Причини виникнення

Як неважко здогадатися з назви, головним збудником хвороби є блохи. А якщо бути точніше - сукупність хімічних сполук, що містяться в їхній слині. Якщо не особливо заглиблюватися в нетрі ветеринарної термінології, блошиний дерматит - це не що інше як алергічна реакція тварини на ці самі сполуки (звідси й інша назва - блошиний алергічний дерматит).

З кількома укусами організм тварини справляється без особливих проблем, але коли їх кількість досягає критичної маси - поява дерматиту у кота не змусить себе чекати.

Види

Залежно від складності перебігу, в сучасній ветеринарії виділяють три основні різновиди цього вкрай неприємного захворювання

Гострий. Хвороба протікає стрімко. Всі симптоми виражені в крайньому ступені: нестерпний свербіж, сильне роздратування шкірного покриву. Щоб запобігти переходу хвороби в хронічну форму лікувальні процедури рекомендується проводити негайно. Облисіння шкірного покриву - одна з ознак переходу блошиного дерматиту в хронічну форму

Хронічний. Характерними ознаками є так звані «вузлики» - утворення на шкірі тварини, що викликають рясне чесання і облисіння шкірного покриву. Хронічний блошиний дерматит, як правило, є наслідком запущеної гострої форми захворювання.

Підгострий. Об'єднує в собі ознаки і симптоми попередніх форм. Зазвичай протікає в три етапи: гостра початкова фаза, після - деяке ослаблення симптомів з подальшим перехід в загострену форму.

Симптоми захворювання

Найбільш поширені симптоми блошиного дерматиту, характерні для більшості видів і форм хвороби:

свербіж, печіння;

сухість, почервоніння і облисіння епідермісу в осередках захворювання;

дратівливість тварини;

погіршення апетиту;

виразкові утворення, фіброзні «вузлики»;

висип;

розчесана шкіра в уражених місцях;

ламкість і випадання шерсті.

Важливий момент: не варто плутати блошиний дерматит з іншими патологіями, прямо або побічно пов'язаними з активністю паразитів (наприклад, педикульоз, демодекоз, стафілококова піодермія або алергічна реакція на ветпрепарати).

Краще відразу звернутися до грамотного фахівця ветеринарної медицини, який поставить правильний діагноз і призначить відповідне ефективне лікування.

Профілактика

Там, де є блохи, завжди буде ризик появи блошиного дерматиту. Саме тому більшість ефективних профілактичних заходів спрямовані на боротьбу з цими паразитами:

використання косметичних засобів (спреїв і шампунів) для боротьби з паразитами;

регулярна дезінсекція меблів, предметів тваринного побуту (підстилки, іграшки);

спеціальні нашийники, що перешкоджають появі бліх.

Лікування

Ефективних ліків від блошиного дерматиту чимало. Як і при лікуванні вушного кліща, існують якісні препарати як зовнішнього, так і внутрішнього застосування.

 

                                                           Коростенське районне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь