ІВАН КИРИЧУК – ПРО ПРОФІЛАКТИКУ ГЕПАТИТУ А
На майданчику офіційного медіа-центру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо профілактики вірусного гепатиту А. Про це розповів виконувач обов’язків генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Іван Киричук. У його виступі йшлося про епідемічний стан захворюваності на гепатит А, особливості та симптоми хвороби.
«Актуальність інформування мешканців Житомирщини щодо профілактики захворюваності на вірусний гепатит А викликана спалахом цієї інфекції в сусідній Вінницькій області. За інформацією Державної установи «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб», за період з 17 по 31 жовтня було зареєстровано 247 випадків захворювання, з яких лабораторно підтверджено 207 випадків серед жителів Вінниччини.
Наразі триває розслідування спалаху, проведення необхідних протиепідемічних та лікувальних заходів.
Якою є ситуація із захворюваністю населення на вірусний гепатит А в Житомирській області? За даними статистичних звітів, за останні п’ять років та з початком поточного року в Житомирській області було зареєстровано разом 131 випадок вірусного гепатиту А. В тому числі: у 2018 році – 33 випадки; в 2019 році – 52 випадки; в 2020 році – 28 випадків; в 2021 році – 3 випадки; в 2022 році – 13 випадків; з початку 2023 року – 2 випадки.
Що таке вірусний гепатит А та які особливості його збудника? Вірусний гепатит А (більш відомий серед населення як хвороба Боткіна) -- це захворювання людини вірусного походження, що може мати легкий або важкий перебіг з ураженням печінки. Вірус гепатиту А гине через 5 хвилин після кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається впродовж одного тижня. У воді зберігається від трьох до десяти місяців. У випорожненнях людини – до 30 діб.
Яким чином збудник потрапляє в організм людини? Шлях інфікування - фекально-оральний. Тобто – вірус гепатиту А потрапляє в шлунково-кишковий тракт людини.
Які фактори сприяють інфікуванню людини вірусом гепатиту А? В першу чергу – вживання води або їжі, інфікованих вірусом. Інші чинники: недотримання особистої гігієни – через брудні руки; у сім’ях, де інфікована людина готує їжу для всіх членів родини; через немиті овочі або фрукти; через близький контакт з носієм вірусу.
Які симптоми або ознаки вірусного гепатиту А? Інкубаційний період (з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14-28 днів. Найбільш розповсюдженими симптомами вірусного гепатиту А є такі: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність; біль у животі; нудота, блювання; діарея; втрата апетиту; підвищення температури тіла; слабкість, головний біль; темна сеча та знебарвлений кал; пожовтіння шкіри, склер та слизових.
Майже всі інфіковані повністю одужують від гепатиту А, однак зрідка бувають летальні випадки від блискавичної форми цієї хвороби. Після перенесеного захворювання на гепатит А формується довічний імунітет.
Якою є профілактика гепатиту А? Щодо цього існують чіткі рекомендації.
- Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету та контакту з побутовими відходами.
- Вживайте якісну питну воду з перевірених джерел. Будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням не менше 10 хвилин.
- Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
- Не займайтеся самолікуванням, тому що лише лікар може діагностувати вірусний гепатит А та надати рекомендації щодо режиму лікування.
- Для профілактики захворювання існує безпечна та ефективна вакцина проти вірусного гепатиту А. Рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5-8 років).
Виконання цих простих правил захистить Вас від захворювання вірусним гепатитом А. Бажаю всім здоров’я! Бережіть себе!»
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»