Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ ЗАХВОРІЛИ НА ГРИП?

Дата: 27.10.2023 15:28
Кількість переглядів: 317

Фото без опису

 

  Сезон гострих респіраторних інфекцій в Україні ще тільки розпочинається та прогнозується. Так, за даними Центр громадського здоров’я України, за минулий тиждень було зареєстровано 358,1 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) на 100 000 населення. Ця цифра на 27,6% нижче визначеного для України епідемічного порогу.

  ГРВІ, включаючи грип і COVID-19, можуть супроводжуватися широким діапазоном проявів: від легкого нездужання до важких форм, які потребують стаціонарного і інтенсивного лікування.

  Хоча в цьому сезоні ще не фіксувалось циркуляції вірусу грипу, але щороку він вражає до 15 відсотків населення України. Захворювання має симптоми, подібні до ознак інших ГРВІ, але потенційно набагато небезпечніше. Тому важливо вчасно розпізнати грип, щоб почати адекватне та ефективне лікування.

  Поради нижче допоможуть зорієнтуватися на самому початку нездужання, своєчасно розпочати лікування, швидше одужати та запобігти поширенню цього агресивного вірусу.

  ОЗНАКИ ГРИПУ

  На початку захворювання грип легко прийняти за легку застуду. Хоча вони мають багато спільних проявів, симптоми грипу, як правило, серйозніші та проявляються швидше.

  Серед ранніх ознак грипу - втома, раптова висока температура (зазвичай вище 38°C), першіння або біль у горлі, кашель, озноб, болі в м'язах або тілі, нежить. До слова, висока температура є звичайним явищем на ранніх стадіях грипу, але вона буває не у всіх хворих.

  ЩО РОБИТИ

  Якщо у вас з’явилися ознаки грипу, дотримуйтесь цих порад:

  • Часто мийте руки з милом щонайменше 20 секунд, щоб запобігти поширенню вірусу.
  • Коли кашляєте або чхаєте, прикривайте рот рукою (згином ліктя), а не долонею, а краще використовуйте одноразову серветку. Грип є дуже заразним і легко поширюється повітряним шляхом.
  • Харчуйтесь здоровою їжею, щоб зміцнити імунну систему. Коли ви хворі, то втрачаєте апетит. Але варто їсти хоча б трохи фруктів та овочів, а також білкової їжі - це допоможе вашому організму боротися з вірусом.
  • Пийте багато рідини, особливо води, чаю, і загалом напоїв з низьким вмістом цукру. Уникайте алкоголю та надмірної кількості кави.
  • Придбайте найнеобхідніше, зокрема серветки, знеболювальні, протинабрякові засоби, препарати від кашлю, улюблений чай, свіжі фрукти та овочі. Якщо ви вже почуваєте себе погано, попросіть купити потрібне друзів чи родичів.
  • Повідомте на роботі, що ви захворіли. Не варто наражати колег на небезпеку захворювання героїчними відвідуваннями офісу у хворобливому стані. Залишайся вдома і відпочивайте. Спокій найкраще сприяє лікуванню грипу.

  ЧОГО НЕ ВАРТО РОБИТИ

  При перших симптомах грипу уникайте таких дій:

  • Ходити на роботу або в школу, відвідувати людні місця. Хворий є заразним за день або два до появи перших симптомів і залишається таким протягом п’яти-семи днів після їх появи.
  • Тиснути людям руки й обіймати їх. Щоб не поширювати вірус, уникайте фізичних контактів та не діліться з іншими їжею та напоями.
  • Не навантажувати себе. Грип є прогресуючим захворюванням, тобто стан може погіршитися, перш ніж покращитися. Позбавлення організму відпочинку в перші пару днів після появи симптомів може призвести до подовження часу, необхідного для відновлення.
  • Їсти оброблену їжу та цукор, оскільки ці продукти не дадуть необхідних організму поживних речовин.
  • Пропускати прийоми їжі. Організм все одно потребує сил та енергії для боротьби з вірусом. Гарні варіанти - суп, йогурт, фрукти, овочі, вівсяна каша та бульйон.
  • Споживати неперевірені лікарські трави. Будьте обережні з трав'яними засобами та дієтичними добавками, переконайтеся в їх якості та безпеці. Найкраще перед їх прийомом порадитися з лікарем.
  • Курити. Грип є респіраторним захворюванням, а куріння подразнює легені та посилює симптоми.

  КОЛИ СЛІД ЗВЕРТАТИСЯ ДО ЛІКАРЯ

  Якщо ви захворіли на грип, залишатися вдома та відпочивати не завжди достатньо. Якщо вас стосується хоча б один з нижче перерахованих пунктів, потрібно негайно звернутися до лікаря.

  Ви у групі високого ризику. Деякі люди мають вищий ризик отримати небезпечні ускладнення, пов’язані з грипом, наприклад пневмонію або бронхіт. До групи підвищеного ризику належать люди віком від 65 років, діти віком до 18 років, які приймають препарати на основі аспірину або саліцилатів, діти до 5 років (особливо до 2 років), люди з хронічними захворюваннями (як астма, діабет або серцеві захворювання), люди з ослабленою імунною системою, вагітні жінки або породіллі (до двох тижнів після пологів). Якщо ви належите до однієї з цих категорій, при перших ознаках грипу слід звернутися до лікаря. Фахівець може призначити противірусний препарат. Ці ліки працюють найкраще, якщо їх прийняти протягом перших 48 годин після появи перших симптомів.

  Більшість людей одужують від грипу протягом одного-двох тижнів. Інші починають одужувати, але потім їхній стан швидко погіршується, а температура знову підвищується. Це може свідчити про ускладнення грипу, такі як пневмонія, вушна інфекція або бронхіт. Слід негайно звернутися до лікаря.

  Не варто забувати, що захворюванню на грип і його тяжкому перебігу можна запобігти завдяки вакцинації. За даними Центру громадського здоров’я, станом на кінець минулого тижня лише 11 899 українців пройшли щеплення. Не зволікайте і долучайтеся до найбільш свідомих співгромадян, які піклуються про власне здоров’я.

 

Коростенське районне управління Держпродспожислужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь