В УКРАЇНІ ВПЕРШЕ ПРОВЕДУТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО ВМІСТУ ТРАНСЖИРІВ У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ
В Україні вперше проведуть дослідження щодо вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах у межах проекту "FEEDCities", який фінансується представництвом Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.
Трансжири — це різновид ненасичених, так званих шкідливих, жирів, які містяться у запечених і смажених продуктах, промисловій випічці, закусках, кулінарних жирах, спредах та інших перероблених продуктах.
"ВООЗ підтримує зусилля України в усуненні трансжирів з ланцюжка поставки харчових продуктів. Політика «нульового» вмісту трансжирів покликана захистити українців від основної причини серцево-судинних захворювань. За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають від серцево-судинних хвороб, спричинених надмірним споживанням трансжирів.
Вживання трансжирів може викликати ішемічну хворобу серця, підвищує рівень «поганого» холестерину та знижує рівень "хорошого", може викликати ожиріння, рак, цукровий діабет, розлади імунної системи. Тому вилучення трансжирів з харчових продуктів може врятувати життя цілим поколінням українців.
"Високий індекс маси тіла, ожиріння – результат вживання так званих нездорових продуктів, це в подальшому впливає на ризик виникнення неінфекційних захворювань. Трансжири відкладаються у вигляді атеросклеротичних бляшок на судинах, що викликає ішемічну хворобу серця, інфаркти, інсульти. Ці хвороби – лідери причин смертності та інвалідизації українців. І контроль того, чим саме харчується населення, одна з важливих умов збереження здоров’я, що під час повномасштабної війни з росією – головний пріоритет нашої роботи", – зазначила у ході виступу завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Ірина Сорока.
Згідно з опитуваннями, проведеними на замовлення ГО "Життя" у 2021 році, більше 60% дорослого населення в Україні регулярно вживають продукти, що містять трансжири. Разом з цим майже 30% респондентів переконані, що в їхньому звичайному раціоні трансжирів немає, але, як виявили наступні питання, з них більше 70% все ж вживають трансжири не рідше 1–2 разів на тиждень. Майже чверть респондентів не знають, у яких продуктах можуть міститися трансжири, близько третини знають про них лише частково.
Дослідження FEEDCities проводиться у Львові громадською організацією "Центр громадянського представництва "Життя" за участі регіонального Центру контролю та профілактики хвороб і передбачає:
- створення мапи місць продажу харчових продуктів у Львові;
- складання списку найпоширеніших продуктів промислового виробництва;
- оцінку складу продуктів на вміст трансжирних кислот, натрію та калію.
Дослідження вмісту трансжирів у харчових продуктах актуальне з огляду на те, що з 3 жовтня 2023 року в Україні у частині вмісту трансжирів набув чинності наказ МОЗ №1613 "Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів", який обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів. Таке обмеження вмісту трансжирів з квітня 2021 року впроваджене у всіх державах ЄС згідно з Регламентом ЄС №2019/649.
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби