Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

В УКРАЇНІ ВВЕДЕНО В ДІЮ ЗАКОН "ПРО СИСТЕМУ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я"

Дата: 12.10.2023 13:21
Кількість переглядів: 255

Фото без опису

  З 1 жовтня 2023 року введено в дію Закон України від 06.09.2022 №2573-IX "Про систему громадського здоров'я". Цей документ розроблений з метою врегулювання механізмів створення ефективної системи громадського здоров’я в Україні, що сприятиме зміцненню здоров’я населення, запобіганню хворобам та збільшенню тривалості життя. 

  Закон України "Про систему громадського здоров’я" також регулює суспільні відносини у сфері громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення, визначає відповідні права й обов’язки державних органів та органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері, встановлює правові та організаційні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сферах господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарно-епідемічного благополуччя населення.

  Система громадського здоров'я – це основа профілактичної медицини, яка спрямована на збереження як здоров’я всього суспільства, так й індивідуального здоров'я населення.

  Цей документ:

  • запроваджує на законодавчому рівні поняття "громадське здоров’я", окреслює основні принципи, завдання та функції системи громадського здоров’я;
  • визначає суб’єктів правовідносин у системі громадського здоров’я;
  • визначає і розмежовує повноваження Кабінету міністрів України, Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я (ЦГЗ), інших центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та центрів контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ) у системі громадського здоров’я;
  • визначає функції та повноваження головної експертної установи у сфері громадського здоров’я – ЦГЗ;
  • визначає основні засади здійснення епідеміологічного нагляду, зокрема формування інформаційного фонду громадського здоров’я - інформаційної бази даних, що утримується головною експертною установою у сфері громадського здоров’я та використовується для: виявлення небезпечних чинників та оцінки ризиків для здоров’я населення; прогнозування стану здоров’я населення й середовища життєдіяльності людини; розроблення заходів щодо запобігання та усунення впливу небезпечних чинників на стан здоров’я населення та ін.;
  • закладає основні засади кадрового, наукового та фінансового забезпечення системи громадського здоров’я тощо; 
  • визначає основні засади здійснення оперативної функції моніторингу, готовності та реагування на небезпечні чинники та надзвичайні ситуації в галузі громадського здоров’я.

З дня введення в дію цього Закону визнаються такими, що втратили чинність:

Закон "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення";

Постанова Верховної Ради "Про порядок введення в дію Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення".

 

  Чому для українців важливий цей закон?

  Введення в дію Закону "Про систему громадського здоров’я" є одним із чинників повноцінного функціонування системи громадського здоров’я України. Він дозволить оновити систему охорони здоров’я, зробити її сучасною та інтегрованою в європейську мережу, а також створити комплексну систему громадського здоров’я.

  Реалізація цього документа ще більше інтегрує Україну в європейський простір, його виконання допоможе збільшити тривалість активного життя й наблизити цей показник до європейського.

  Це – системний закон. Після ліквідації санітарно-епідеміологічної служби на законодавчому рівні врегульовано питання розподілення відповідних функцій між різними центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, власниками бізнесу та громадянами поза цими структурами. У кожного своя зона відповідальності за збереження однієї із визначальних цінностей – здоров’я.

  Крім того, Закон "Про систему громадського здоров’я" вперше вводить в обіг принцип "єдиного здоров’я". Йдеться про постійну співпрацю та взаємодію у галузі медицини, ветеринарії, безпеки харчових продуктів та питної води, захисту довкілля

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь