Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Новий штам коронавірусу Пірола: захворюваність, симптоми, наслідки, вакцинація

Дата: 11.10.2023 08:57
Кількість переглядів: 373

Фото без опису

Світом активно шириться новий штам коронавірусу, наразі зафіксовано майже 100 тисяч випадків захворювання. Дізнайтеся детальніше про симптоми нового штаму та у яких країнах найнебезпечніша ситуація

У серпні 2023 року ВООЗ оцінили ризики, який несе новий штам коронавірусу “Pirola”. За результатами досліджень спеціалісти зауважили, що захворювання потребує моніторингу на рівні кожної країни, адже ризик захворюваності на цей підвид вище, а перебіг хвороби може бути ще важчим. 

Перший випадок захворюваності на новий штам (BA.2.86) було зафіксовано в Ізраїлі, потів з’явився у США, Данії та Великобританії. На сьогодні кількість зареєстрованих випадків сягнула майже 100 тисяч осіб.

Разом з тим, щонайменше у 51 країні світу виявлено захворюваність на штам EG.5, який також називають Eris. Однак особливих симптомів чи наслідків від перенесення коронавірусу даного типу не виявлено. Головна відмінність субштаму EG.5 – це значно швидше поширення.

В яких країнах найбільше випадків захворюваності на коронавірус штаму Pirola?

Новий штам коронавірусної інфекції активно шириться світом. Найбільше випадків зафіксовано у Великій Британії, Сполучених Штатах Америки, Канаді, Південній Африці, Швеції, Франції, Португалії, Канаді, Таїланді, Швейцарії та Австралії, Данії, Ізраїлі та Норвегії.

Згідно з офіційними даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні  наразі не зареєстровано жодного випадку захворювання на новий штам “Pirola”.

“За результатами секвенування, тобто лабораторного дослідження зразків, відібраних від захворілих на COVID-19, проведених у національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я, наразі випадків штаму “Пірола” на території України не зареєстровано. Усі виявлені мутації наразі є довкола штаму “Омікрон””, — зауважує заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Однак, у МОЗ вважають, що новий вид коронавірусної інфекції невдовзі може з’явитись на території України, адже багато біженців повертаються додому з-за кордону.

Ковід-19 штам Пірола: симптоми

Найпоширенішими симптомами інфікування є:

– нежить;

– підвищена температура тіла, лихоманка;

– кашель;

– головний біль;

– втома;

– чхання;

– біль у горлі;

– втрата нюху або смаку.

Значно рідше зустрічаються – подразнення очей та висипи.

Вакцинація проти коронавірусу штам Пірола

За даними міжнародних органів охорони здоров’я, “Pirola” має високий рівень мутацій у порівнянні з іншими штамами коронавірусу. Експерти припускають, що могло відбутися до 30 змін у білковій структурі вірусу. А це означає, що наявні типи вакцини можуть бути недостатньо ефективними у боротьбі з Піролою.

Однак варто враховувати, що вакцинація проти звичного “Омікрону” також не давала 100-% гарантії на захист від інфікування, але захищала людину від важкого перебігу хвороби або ризику смерті.

Тож, наразі вакцинація є єдиним дієвим способом забезпечення імунітету проти хвороби є вакцинація. Особливо це стосується людей, які знаходяться у зоні ризику. Зокрема:

– осіб старше 60 років;

– людей з хронічними чи супутніми захворюваннями та тим хто має ослаблений імунітет;

– вагітним.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь