Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

МАСТИТ! ПРИХОВАНА НЕБЕЗПЕКА

Дата: 03.10.2023 09:21
Кількість переглядів: 264

Фото без опису

     Порушення ветеринарно-санітарних норм утримання і технології доїння лежать в основі виникнення маститів, а відсутність своєчасної діагностики, ізоляції хворих тварин і їх лікування призводить до поширення захворювання.

     Мастит у корів — це доволі поширена проблема сучасного молочного скотарства. Він завдає серйозного економічного збитку господарям та фермерам, адже у хворих корів різко знижується удій молока. Крім того, молоко хворих тварин заборонено до вживання.

     Причиною виникнення маститу може бути:
• порушення умов утримання: низькі температури - запалення може наступити через переохолодження; невідповідність мікроклімату санітарним нормам; вогкість і холод у хліві, антисанітарні умови;
• порушення техніки та правил доїння: невиконання гігієнічних вимог при підготовці вимені до доїння; корова не раздояна; молочні залози спустошуються не в повному обсязі - в залишковому молоці, що  давить на паренхіму молочної залози, розмножуються патогенні бактерії;
• захворіти на мастит більше можливостей у тварини, що одержує мінімальне харчування, яке призводить до ослаблення імунітету.
• ускладнення після пологів: затримався послід; ендометрит. Наявність травм, тріщин на сосках або укусів комах.
• травмування корів через конфлікти - якщо тварини вигулюються без прив'язі.
ускладнення після лікування - як правило їх викликають тетрациклінові антибіотики.
     У мастита велика кількість форм і проявів - перебіг захворювання може бути різним. Але при будь-якому перебігу хвороби є схожі ознаки: Тварина пригнічена. Зникає апетит. На вимені набряк. У нього підвищена температура. Вим'я збільшується в об'ємі - все або тільки деякі частки. При пальпації - хворобливість. Може піднятися загальна температура. У молока змінена консистенція. За присмаком і кольором воно відрізняється від звичайного - в ньому часто є кров або гній. Якщо промацати вим'я, можливо визначити наявність вузлів і ущільнень. Є форми маститу, при яких у тварини змінюється колір молочних залоз - вони стають плямистими. Ризик хвороби збільшується після отелення і на 1-2 місяці тільності.

Про мастит можуть просигналізувати такі ознаки: почервонів сосок, на початку сдоювання в молоці видно сліди пластівців або сирних кульок. Згодом - якщо не лікувати захворювання, з залоз спостерігається виділення тягучого секрету.
Для того щоб лікування було ефективним, важливо не тільки виявити запалення вчасно, але і грамотно визначити його тип. Зробити це мож
е лише ветеринарний лікар, провівши клінічний огляд тварини, термометрію, аналіз молока.
Діагностика

Успіх лікування корови залежить від своєчасної діагностики маститу. Існує три форми захворювання: гостра; прихована; хронічна. У 90% випадків у корів діагностується хронічний мастит. Його можливо визначити за якістю молока - воно рідке, нежирне і неоднорідне.
Діагностикою маститу займаються ветеринари.

Медикаментозне лікування

Медикаментозне лікування потребуватиме фінансових витрат, але в багатьох випадках, це єдина можливість допомогти тварині. При маститі, як правило, застосовують: гормональний препарат - окситоцин та антибіотики. Тільки фахівці можуть грамотно підібрати медичні препарати, а ось вводити їх тварині зможе і сам власник.
          В разі виникнення питань та для надання консультативної допомоги звертатись до
фахівців лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, відділу Житомирської обласної державної лікарні ветеринарної медицини або ветеринарних аптек.

 

                                                                         Коростенське районне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь