Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ ЩОДО СПАЛАХІВ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Дата: 25.09.2023 13:27
Кількість переглядів: 376

Фото без опису

21 вересня 2023 року серед учнів ліцею №26 Житомирської міської ради виник спалах гострої кишкової інфекції. Станом на 22.09.2023 року захворіло 7 учнів даної школи. 5 хворих знаходяться на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні КУ «Дитяча міська лікарня ім. В.Й.Башека» з діагнозом: «Гастроентероколіт», перебіг захворювання середнього ступеня важкості, 2 хворих перебувають на амбулаторному лікуванні.

З метою локалізації та ліквідації спалаху спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області сумісно з фахівцями  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводиться комплекс протиепідемічних заходів у вогнищі. Організовано позапланове обстеження ліцею з відбором проб для лабораторних досліджень, відібрано зразки харчових продуктів та питної води, взято гігієнічні змиви з об’єктів довкілля, обстежені працівники харчоблоку школи. В приміщеннях школи проведена заключна дезінфекція. За контактними встановлено медичне спостереження, проведена роз’яснювальна робота.

 У природі є дуже багато мікроорганізмів, які здатні викликати кишкову інфекцію. Основні з них – віруси (ентеровіруси, коронавіруси, ротавіруси), дизентерійні палички, шигели та сальмонели, кишкова палички, протей, стафілококи, холерний вібріон, клебсієли та умовно-патогенні мікроорганізми. Останні досить поширені в зовнішньому середовищі, їх можна щодня зустріти в транспорті, на прогулянці, вдома, в магазинах. У кишечнику людини умовно-патогенні мікроорганізми живуть у певному співвідношенні і не завдають ніякої шкоди організму людини, проте якщо для таких мікроорганізмів розвиваються сприятливі умови – коли організм ослаблений внаслідок будь-якого захворювання, в тому числі захворювання на ГРВІ, то вони можуть викликати кишкові інфекції. Найбільше даному захворюванню схильні діти, так як вони часто беруть в руки і рот брудні предмети, немиту їжу.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях є хвора людина, особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі та бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє, або людина яка не пройшла належного лікування), а  сальмонельозом, окрім харчового фактору, також можна заразитися від домашніх тварин і птахів.

 

                                Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь