Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ ЩОДО СПАЛАХІВ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Дата: 25.09.2023 13:27
Кількість переглядів: 382

Фото без опису

21 вересня 2023 року серед учнів ліцею №26 Житомирської міської ради виник спалах гострої кишкової інфекції. Станом на 22.09.2023 року захворіло 7 учнів даної школи. 5 хворих знаходяться на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні КУ «Дитяча міська лікарня ім. В.Й.Башека» з діагнозом: «Гастроентероколіт», перебіг захворювання середнього ступеня важкості, 2 хворих перебувають на амбулаторному лікуванні.

З метою локалізації та ліквідації спалаху спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області сумісно з фахівцями  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводиться комплекс протиепідемічних заходів у вогнищі. Організовано позапланове обстеження ліцею з відбором проб для лабораторних досліджень, відібрано зразки харчових продуктів та питної води, взято гігієнічні змиви з об’єктів довкілля, обстежені працівники харчоблоку школи. В приміщеннях школи проведена заключна дезінфекція. За контактними встановлено медичне спостереження, проведена роз’яснювальна робота.

 У природі є дуже багато мікроорганізмів, які здатні викликати кишкову інфекцію. Основні з них – віруси (ентеровіруси, коронавіруси, ротавіруси), дизентерійні палички, шигели та сальмонели, кишкова палички, протей, стафілококи, холерний вібріон, клебсієли та умовно-патогенні мікроорганізми. Останні досить поширені в зовнішньому середовищі, їх можна щодня зустріти в транспорті, на прогулянці, вдома, в магазинах. У кишечнику людини умовно-патогенні мікроорганізми живуть у певному співвідношенні і не завдають ніякої шкоди організму людини, проте якщо для таких мікроорганізмів розвиваються сприятливі умови – коли організм ослаблений внаслідок будь-якого захворювання, в тому числі захворювання на ГРВІ, то вони можуть викликати кишкові інфекції. Найбільше даному захворюванню схильні діти, так як вони часто беруть в руки і рот брудні предмети, немиту їжу.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях є хвора людина, особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі та бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє, або людина яка не пройшла належного лікування), а  сальмонельозом, окрім харчового фактору, також можна заразитися від домашніх тварин і птахів.

 

                                Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь