Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

СПОЖИВАННЯ  ГРИБІВ:  10  ПРАВИЛ  БЕЗПЕКИ

Дата: 25.09.2023 08:32
Кількість переглядів: 164

Фото без опису Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2000видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.


 Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому  тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

 

Отруйні гриби   містять небезпеку для здоров’я та життя.  Щороку в нашій країні жертвами   «тихого полювання» стають десятки людей.  У нинішньому році на Житомирщині зафіксовано один смертельний випадок від отруєння грибами – померла 57-річна жінка з Овруцької громади.


Як не отруїтися грибами: 10 простих правил безпеки

1. Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
2.  Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
3. Не беріть занадто молоді чи старі гриби –  їх легко переплутати з отруйними.
4. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе отруйні речовини, зокрема важкі метали.
5. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.
6. Не куштуйте сирі гриби.
7. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
8. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
9. У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням – це небезпечно для життя!

10. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

 

Якщо все ж отруїлися грибами, правила першої допомоги наступні:

  • терміново телефонуйте до швидкої - 103;
  • прийміть сорбент;
  • промийте шлунок водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато води та прохолодного чаю.

 

Не експериментуйте з видами грибів, які вам здаються абсолютно їстівними, бо це можуть бути навіть досить небезпечні умовно їстівні гриби!



Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

ДУ «Житомирський обласний центр к

контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь