Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЛЕГІОНЕЛЬОЗ?

Дата: 08.09.2023 13:58
Кількість переглядів: 244

Фото без опису

У сусідній Польщі у липні та серпні було зафіксовано  спалах рідкісного інфекційного захворювання – легіонельозу. Захворіли понад 160 чоловік, померли – 19. Нині спалах поволі пішов на спад.  Варто були обізнаним про  це захворювання, аби за можливості уникнути інфікування.

Тільки факти

Легіонельоз або «хвороба легіонерів» є небезпечним інфекційним захворюванням, збудник якого — бактерія Legionella pneumophila. Джерелом інфікування можуть бути системи водопостачання, кондиціонери, вентиляційні системи, душові приміщення, басейни, зволожувачі повітря, фонтани, джакузі тощо.

Симптоми захворювання дуже схожі на звичайні респіраторні симптоми, які зустрічаються під час сезонних застуд чи сезонних гострих респіраторно-вірусних інфекцій. Через це часто пацієнти звертаються у медичні заклади вже на пізньому етапі з ускладненнями.

Легіонельоз – це гостре інфекційне  захворювання,  що характеризується ураженням дихальної системи, важка форма пневмонії, викликана впливом бактерій легіонелаПеребігає у двох клінічних формах — хвороба легіонерів та гарячка Понтіак (непневмонічна хвороба легіонерів).

Способи поширення хвороби

Легіонели перебувають у воді та ґрунті, проте нерідкі випадки життєдіяльності таких бактерій в домашніх умовах. Зазвичай бактерії містяться в системах водопостачання: обприскувачах, джакузі, питних фонтанах і зволожувачах повітря; та кондиціонерах. Значна кількість спалахів легіонельозу відбувається у великих будинках. Частіше виникає серед  медичних працівників, мешканців   готелів та хворих геріатричних  психіатричних стаціонарів.

Більшість людей інфікується легіонелою, вдихаючи мікроскопічні краплі води, що містять бактерії. Це може статися в момент прийняття душу або в джакузі, а також при вдиханні диспергованого повітря, що містить мікрочастинки води.

Спалахи легіонельозу пов’язані з використанням гарячих та гідромасажних ванн. Небезпеку становлять штучні водойми, системи водопостачання гарячою і холодною водою, водні системи охолодження, технологічні цикли, ємності  для зберігання води, басейни, джакузі, відкладення. 

Групи ризику:

Курці (куріння пошкоджує легені, а значить, робить людину більш сприйнятливою до всіх видів легеневих інфекцій);

Люди з ослабленою імунною системою (в результаті прийому кортикостероїдів і препаратів, що вживаються для запобігання відторгнення органів після трансплантації);

Люди з хронічними захворюваннями ( наприклад емфіземою, цукровим діабетом, хворобами нирок і рако;

Літні люди у віці старше 50 роківхвороба легіонерів» є проблемою лікарень і будинків престарілих, оскільки люди, що там знаходяться, схильні до інфекції і легко уразливі).

Симптоми та перебіг захворювання

• «Хвороба легіонерів» зазвичай розвивається протягом 2-10 днів після потрапляння легіонели в легені людини.

Найчастіше з’являються головний і м’язовий біль, лихоманка, температура вище 38 градусів.

На другий-третій день розвиваються задуха, біль у грудях, кашель з кров’ю і слизом, нудота, блювота і діарея,зміна стану психіки.

При м’якій формі хвороби, понтіакській лихоманці, легені людини не страждають, а сама хвороба проявляється лише головним і м’язовим болем, лихоманці та підвищенні температури. Такі симптоми зазвичай зникають протягом двох-п’яти днів.

За медичною допомогою необхідно звертатися у разі появи незвичних симптомів та погіршення стану здоров'я.

Профілактика захворювання

Питання специфічної профілактики із застосуванням вакцини знаходяться у стадії розробки.

Необхідна епідеміологічна настороженість відносно контингентів підвищеного ризику інфікування. Це особи, що працюють у будівлях із кондиціонерами; особи, що здійснюють земляні роботи; ті, хто обслуговує системи водопостачання і теплоелектроцентралі.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь