Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Як облаштувати робоче місце учня, щоб на зашкодити його здоров’ю?

Дата: 04.09.2023 10:15
Кількість переглядів: 216

Фото без опису

Навчання має велике значення у житті дитини, та варто дбати, щоб воно не зашкодило здоров’ю школяра. Для цього необхідно правильно організувати робоче місце учня. Йдеться про достатнє освітлення, оптимальну висоту меблів та правильну позу школяра.

Ми підготували декілька порад щодо правильного облаштування робочого місця школяра:

Подбайте про те, щоб письмовий стіл та парта були гарно освітлені. У світлий період доби це має забезпечити природнє освітлення, а в темний – штучне. Оптимальний варіант для другого – настільна лампа на гнучкій ніжці. Якщо ваша дитина пише правою рукою, поставте лампу ліворуч, а якщо вона шульга – праворуч. Якщо світла буде мало — дитина інстинктивно буде нахилятися і намагатися наблизити книгу або зошит до очей, зігнувшись, як знак питання і напружуючи спину. Тому ставимо шкільні меблі близько до вікна, а ввечері обов’язково вмикаємо лампу.

Меблі мають бути такої висоти, яка відповідає зросту учня, адже від цього залежить формування його правильної постави. Найкращий варіант, коли це будуть моделі-трансформери. Правильна поза школяра для сидіння за письмовим столом – коли учень сидить глибоко на стільці, попереково-крижовою частиною тіла спирається на його спинку й тримає рівно корпус і голову. При цьому голова має бути злегка нахилена вперед, ноги зігнуті в кульшовому та колінному суглобах під прямим кутом, стопи спираються на підлогу, передпліччя вільно лежать на столі.

Існують правила, завдяки яким ви можете перевірити, наскільки меблі підходять або не підходять дитині.

1. Правило золотої середини

Якщо край стільниці досягає середини грудей і рівня сонячного сплетіння — все добре. Висота столу достатня.

2. Правило прямих кутів.

Руки дитини в ліктях зігнуті під прямим кутом, лежать на стільниці вільно, плечі не підняті і не обвислі? Чудово, співвідношення розмірів столу і стільця оптимальне.

Також прямий кут повинен утворюватися в колінах. Якщо ж вони підпирають кришку парти знизу — ваш школяр виріс, потрібен більший стіл.

3. Правило твердої опори

Стопи вільно спираються на підлогу. Якщо ноги висять в повітрі — вирішуємо проблему за допомогою підставки.

Якщо ваша дитина працює за персональним комп’ютером, поставте монітор навпроти її обличчя, на відстані витягнутої руки. Клавіатура й мишка мають бути на рівні ліктя, зап’ястки повинні бути розташовані прямо – так м’язи не набрякатимуть.

Пам’ятайте, що завдяки достатньому освітленню та правильній позі учня за письмовим столом можна зменшити навантаження на його очі й запобігти зниженню рівня гостроти зору. Недостатнє освітлення негативно впливає на здатність школяра до запам’ятовування.

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь