Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Які інфекційні захворювання передаються при вживанні не доброякісної питної води?

Дата: 14.08.2023 15:23
Кількість переглядів: 229

Фото без опису

 

Лі­то най­більш спри­ят­ли­вий час для ви­ник­нення і роз­повсюд­ження  ін­фекцій, шлях передачі яких – вода.

Са­ме в цей час ді­ють фак­то­ри, що спри­яють за­ра­жен­ню: дощовий період року, що сприяє забрудненню джерел водопостачання, по­ява в ра­ці­оні сві­жих ово­чів, фрук­тів, збіль­шен­ня кіль­кос­ті мух, ма­со­ве спіл­ку­ван­ня на­се­лен­ня, ку­пан­ня у від­кри­тих водой­мах.

Фак­то­ра­ми пе­ре­да­чі збуд­ни­ків слу­жать на­сам­пе­ред заб­рудне­на во­да, ін­фі­ко­ва­ні хар­чо­ві про­дук­ти, бруд­ні ру­ки і пред­ме­ти по­бу­ту; ме­ха­ніч­ни­ми пе­ре­нос­ни­ка­ми, що заб­рудню­ють хар­чо­ві про­дук­ти, є му­хи.

Інфекції, які передаються водним шляхом, вик­ли­ка­ють­ся різ­ни­ми ви­да­ми збудників: ві­ру­са­ми, бак­те­рі­ями, простішими, гельмінтами. Збуд­ни­ки про­ни­кають че­рез рот і ак­тивно роз­мно­жу­ють­ся в шлун­ко­во-киш­ко­во­му трак­ті. Виділяючись з кишківника хво­ро­го, збуд­ни­ки пот­рапля­ють у зов­нішнє се­ре­до­ви­ще: ґрунт, во­ду, їжу, на пред­ме­ти до­машнього ужит­ку.

У теп­лу по­ру ство­рю­ють­ся спри­ят­ли­ві умо­ви і для збе­ре­жен­ня збуд­ни­ків киш­ко­вих ін­фекцій у зов­нішньому се­ре­до­ви­щі, і для їх роз­мно­жен­ня в про­дук­тах хар­чу­ван­ня. Все це ро­бить во­ду і їжу не­без­печни­ми в епі­де­мі­оло­гіч­но­му від­но­шен­ні.

Дже­ре­ла ін­фекції при гос­трих киш­ко­вих зах­во­рю­ван­нях: хво­ра лю­ди­на (особ­ли­во не­без­печні для ото­чу­ючих хво­рі, що пе­ре­но­сять зах­во­рю­ван­ня в лег­кій, «стер­тій» фор­мі, бак­те­ріо- та ві­ру­со­но­сії (лю­ди­на, яка ви­ді­ляє збуд­ни­ків, але са­ма не хво­ріє).

Якими інфекціями (інвазіями) можна заразитись при вживанні недоброякісної води.

Лямбліоз

Лямблії – це найпростіші мікроорганізми, яких навколо нас досить багато. У місцях, де в воду потрапляють фекалії і стічні води, їх ще більше. Чіпляються вони до нас, якщо випити зараженої води або ковтнути її під час купання. Відразу після запливу нічого не відбувається, перші ознаки з’являються через 1-2 тижні.

Симптоми типові для всіх кишкових інфекцій: діарея, нудота, біль в животі. Небезпека – сильне зневоднення організму. Лікується антибіотиками і дієтою.

Криптоспоридіоз

Ще одне паразитарне захворювання з привітом від тварин і схожими симптомами: діареєю, болем у животі, лихоманкою. Виявляється через 2-10 днів після інфікування. Якщо імунітет не пригнічений ВІЛ-інфекцією або іншими хронічними захворюваннями, все пройде саме.

Ротавіруси (кишковий грип)

Діарея, блювота, висока температура і повна відсутність сил – ознаки інфекції, яку можна підхопити у воді. Від вірусу є щеплення, але немає специфічного лікування, значить, можна тільки пом’якшувати симптоми.

Холера

Це особливо небезпечна інфекція і одна з глобальних світових проблем. Здається, що на холеру хворіють тільки в жарких країнах з низькою культурою санітарії, але насправді збудників холери регулярно знаходять і в інших країнах. Насправді холера в більшості випадків лікується швидко і легко, а її головна небезпека – зневоднення через сильну діарею.

Дизентерія, сальмонельоз, ешерихіоз

Це різні захворювання з різними збудниками, але зі схожими в цілому симптомами: діареєю, болем у животі, нудотою і підвищенням температури. Невеликі відмінності між ними є, але вони не принципові. Головне, що всі ці хвороби небезпечні тим же, чим небезпечна холера: зневодненням і всіма його важкими наслідками. Лікуються вони теж по одній схемі: відновлення водного балансу, антибіотики і кишкові сорбенти.

Лептоспіроз

Небезпечна бактеріальна інфекція, яка передається від тварин, вражає печінку і нирки. Починається вона з головного болю, високої температури, болі в животі. Інші симптоми – червоні очі і жовтяниця. Закінчитися може дуже сумно. Бактерії потрапляють в кров через ранки і слизові оболонки.

Сверблячка купальщика

Є такі паразити – шистосоми, які живуть в водоплавних птахів. Їх личинки називаються церкарії, і вони не проти причепитися до людини. Правда, паразитувати на нас вони не зможуть і загинуть, але алергічні реакції, свербіж і червоні плями доведеться лікувати у дерматолога.

Гепатити

Гепатити А і Е – це вірусні інфекції, які передаються через питну воду. В основному, звичайно, від них страждають жителі жарких країн, але і у нас теж на них хворіють.

Інші інфекції

Це не всі хвороби, які передаються через воду. У них важко зустріти черевний тиф або збудника трахоми (це захворювання, що вражає очі). Але в теплих краях вони є в чималих кількостях. Глистові інвазії рідко передаються при купанні, але в брудних водоймах є шанс підчепити і їх.

Щоб по­пе­ре­ди­ти за­ра­жен­ня, не­об­хідно дот­ри­му­ва­ти­ся еле­мен­тарних правил:

для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;

не пити воду з випадкових джерел;

при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

проводити регулярне очищення та знезараження питної води в Ваших криницях;

воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

купатися тільки в спеціально відведених місцях.

Пам’ятай­те! Дот­ри­ман­ня еле­мен­тарних пра­вил вбе­ре­же ва­ше здо­ров’я!

 

                             Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь